Orman yangınları devam ediyor: THK'nın 11 yangın söndürme uçağı çalışmıyor

Binlerce hektar orman yangınlarla kül olurken 11 yangın söndürme uçağı THK'nın bakım yetkilerinin askıya alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılamaması nedeniyle görev yapamıyor.

DHA'dan Tolga Özbek'in haberine göre Orman yangınlarının en yoğun sezonunda, Türk Hava Kurumu'nun (THK) filosundaki M-18 Dromader tipi 11 yangın söndürme uçağı görev yapamıyor. Tek motorlu, 2 ton su kapasiteli bu uçaklar, yangının başlangıcında hızlı müdahale ile alevlerin kontrol altına alınmasını sağlıyor.

7 aydır gerekli düzenlemeler yapılamıyor
Geçen yıl sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yaptığı denetlemeler sırasında bulduğu çok sayıda aksaklık nedeniyle THK'nın bakım yetkileri askıya alınmıştı. Yaklaşık 7 aydır gerekli düzenlemenin tam yapılamaması nedeniyle SHGM bakım yetkilerini THK'ya geri vermedi.

Uçaklar yerde bekliyor!
Yetkisinin olmaması nedeniyle THK bakım hizmetini başka şirketlerden almaya başladı. Ancak, bu durum en çok filodaki tek motorlu M-18 Dromader uçaklarını vurdu. Bek (kuyruktan) tekerlekli, Polonya yapısı bu uçak üzerinde uzmanlaşmış, yüksek uçuş saatine sahip 15 pilot orman yangınlarının çok sık yaşandığı bu günlerde yerde bekliyor.

Orman yangınlarına karşı farklı havadan müdahale teknikleri uygulanıyor. Sarp arazilerde, su noktalarından uzak olan ormanlarda tek motorlu uçaklar farklı noktalara konuşlanıp hızlı müdahale ile alevlerin kontrol altına alınmasını sağlıyor. Göl veya deniz kenarındaki büyük orman yangınlarında ise yine THK'nın işlettiği CL215 amfibik yani hem suya hem de karaya inen uçaklar ile söndürme helikopterleri kullanılıyor.