Organ için katliamda yeni bulgular

Sırbistan Savaş Suçları Mahkemesi savcıları, Kosova Savaşı sırasında öldürülen yüzlerce Sırp’ın iç organlarının Arnavutlar tarafından alındığına ve satıldığına dair yeni kanıtlar elde etti. Sırpların iç organlarının satıldığına dair bu yeni iddialar, gözleri tekrar 1999 yılında Kosova’da neler olduğuna çevirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Kosova&rsquoda savaş g&uumlnlerinden itibaren tartışılan organ ka&ccedilak&ccedilılığı iddiası, eski savaş su&ccedilları mahkemesi başsavcısı Carla Del Ponte&rsquonin kitabıyla tekrar g&uumlndeme gelmişti. Del Ponte, &ldquog&uumlvenilir gazetecilere&rdquo dayanarak, Kosovalı Arnavutların, &ccediloğu Sırp sivillerden oluşan 100 ile 300 kişiyi kamyonla Kosova&rsquodan Arnavutluk&rsquota bir eve taşıdıklarını yazmıştı. G&oumlrev s&uumlresi 2007 yılı sonunda dolan Del Ponte, &ldquoAv: Ben ve Savaş Su&ccedilluları&rdquo adlı kitabında, bu evde doktorların tutsakların i&ccedil organlarını &ccedilıkardıklarını yazmıştı. Ayrıca, Del Ponte&rsquonin kitabında, &ldquoBu organların daha sonra Tiran havaalanından yabancı &uumllkelerde bulunan ve organlar i&ccedilin &oumldeme yapan hastalara g&oumlnderildiği&rdquo ileri s&uumlr&uumll&uumlyor.

Bunun &uumlzerine Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa Del Ponte&rsquoye karşı sert tepki g&oumlstermiş ve eski başsavcısının, &ldquoahlaksız yalanlarla ve sa&ccedilmalıklarla dolu bir kitabı yazmış olmasından &uumlz&uumlnt&uuml duyduğunu&rdquo s&oumlylemişti.

Bununla birlikte, Sırbistan Savaş Su&ccedilları Savcılığı s&oumlzc&uumls&uuml Bruno Vekari&ccedil de, Kosova&rsquonın Sırbistan&rsquodan kopartılma s&uumlrecini başlatan Kosova Savaşı sırasında, &ccedilok sayıda Sırp&rsquoın, Kosova Kurtuluş Ordusu&rsquona (U&CcedilK) bağlı Arnavut milisler tarafından organlarının satılması amacıyla ka&ccedilırıldığını ve katledildiğini iddia etmişti. Vekari&ccedil tarafından Associated Press&rsquoe yapılan a&ccedilıklamada, 1998-1999 yılları arasında yaşanan Kosova Savaşı sırasında ve sonrasında organlarının satılması amacıyla U&CcedilK militanları tarafından 300&rsquoden fazla Sırp&rsquoın, Arnavutluk&rsquoa ka&ccedilırıldığı ve satılacak organları alındıktan sonra da katledildiklerini savunuluyordu.

Aynı d&oumlnemde, İnsan Hakları İzleme &Oumlrg&uumlt&uuml&rsquon&uumln &uumlst d&uumlzey uzmanlarından Fred Abrahams, savaştan sonra Kosova ve Arnavutluk&rsquota yaşanan bu korkun&ccedil olay hakkında ciddi ve g&uumlvenilir delillerin ortaya &ccedilıktığını s&oumlylemiş, Priştine ve Tiran y&oumlnetimlerinin gerekli soruşturmayı yaparak adalete bağlılıklarını g&oumlstermeleri gerektiğini belirtmişti.

Kosova&rsquodaki Sırpların kurduğu Kosova Ka&ccedilırılan ve Kaybolan Kişilerin Yakınları adlı dernek, Birleşmiş Milletler Savaş Su&ccedilları Mahkemesi eski başsavcısı Carla del Ponte&rsquonin kitabında yer alan adam ka&ccedilırma iddialarıyla ilgili somut adımlar atılmasını istedi. H&uumlk&uumlmetten, Sırp yetkililerin konuyu soruşturması i&ccedilin gerekli izinleri sağlamasını isteyen dernek, yayınladığı a&ccedilıklamada konuyla ilgili talebi devlet başkanı, başbakan, dışişleri bakanı ile &ccedilalışma ve sosyal g&uumlvenlik bakanına ilettiklerini belirtti. Dernek, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nin, kitapta yer alan iddiaları soruşturmak &uumlzere bir komisyon kurmasını istedi. Bunun &uumlzerine 1999 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMIK) konuyla ilgili inceleme başlattı.

Ge&ccediltiğimiz g&uumln yapılan a&ccedilıklamalarla, Kosova&rsquodaki organ ka&ccedilak&ccedilılığı iddiaları tekrar g&uumlndeme geldi. Sırbistan Savaş Su&ccedilları Mahkemesi savcıları, Kosova Savaşı sırasında &oumlld&uumlr&uumllen y&uumlzlerce Sırp&rsquoın i&ccedil organlarının Arnavutlar tarafından alındığına ve satıldığına dair yeni kanıtlar elde etti. Resmi olmayan kanallar tarafından elde edilen ve Birleşmiş Milletler&rsquoe ait olan belgeler, kurbanların mezarları olduğuna inanılan fotoğrafları i&ccedileriyor. Kosova&rsquodaki Sırpların savaş sırasında k&oumlt&uuml muameleye maruz kaldığı &ccedileşitli kesimler tarafından dile getirilse de, şimdiye kadar bu iddialar &oumlzellikle Batı tarafından g&oumlz ardı edilmiş ve Sırp h&uumlk&uumlmeti de sessiz kalmayı tercih etmişti. Savaş sırasında esir d&uumlşen Sırpların i&ccedil organlarının satıldığına dair ortaya &ccedilıkan yeni iddialar, g&oumlzleri tekrar 1999 yılında Kosova&rsquoda neler olduğuna &ccedilevirdi.

İddiaya g&oumlre, Sırp savaş tutukluları U&CcedilK tarafından alınarak Kosova - Arnavutluk sınırına g&oumlt&uumlr&uumlld&uuml ve burada insanlık dışı uygulamalar yaşandı. Sırbistan Savaş Su&ccedilları Mahkemesi savcı s&oumlzc&uumls&uuml Bruno Vekari&ccedil konuyla ilgili olarak &ldquoSarı ev adı verilen bir operasyon odası olduğuna dair kanıtlarımız var. Kendi kanallarımız sayesinde elde ettiğimiz UNMIK&rsquoe ait bir raporda bu evde birka&ccedil şişe penisilin bulunduğu belirtiliyor. İ&ccedil organların alınmasına olanak sağlayacak bir operasyon odası olduğunu s&oumlyleyecek yeterli kanıtımız yok. Ancak, rapordan, evde organların nakledilmesi i&ccedilin kullanılan bazı ila&ccedilların mevcut olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, elde ettiğimiz raporun dokuz sayfası eksik. Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor, orada neler olduğunu a&ccedilığa &ccedilıkarmak i&ccedilin uğraşıyoruz.&rdquo dedi.

BM yetkilileri ise bu iddiaları reddediyor. UNMIK s&oumlzc&uumls&uuml Russell Geekie rapor hakkında hi&ccedil bir bilgilerinin olmadığını dile getirdi.

Bu rapora g&oumlre 300 Sırp&rsquoın organlarının alınmasıyla ilgili olayın perde arkasındaki kişinin Yusuf Er&ccedilin S&oumlnmez olduğu d&uumlş&uumln&uumll&uumlyor.

Kasım ayında, Kosova polisi yasadışı organ ka&ccedilak&ccedilılığı yaptığı iddiasıyla bir T&uumlrk ve bir İsrail vatandaşını tutuklamıştı. Konuyla ilgili olabileceği sanılan bu kişiler hakkında soruşturma devam ediyor