Oran: Cumhuriyetin kurulmasıyla Ermeni katliamı alakalı

Baskın Oran Ermenilerin büyük felaketinin Cumhuriyet ve Mustafa Kemal ile alakası oldğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Habertürk'te Pelin Batu'nun ayrılmasından sonra Cem Mumcu ve Harun Tekin'in yer aldığı Kısa Devre programının konuğu olan Baskın Oran, canlı yayında Ermenilerin büyük felaketi ve Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tavrı ile ilgili konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının altında Ermeni meselesinin yattığını söyleyen Oran 1915'teki tehcir sırasında Ermenilerin mallarına Kürt aşiretlerin el koyduğunu belirterek, "Eğer Kürtler Mustafa Kemal'e destek vermeseydi Türkiye Cumhuriyeti kurulamazdı" dedi.
Baskın Oran, Kürt aşiretlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulamaması durumunda Ermenilerin geri dönerek mallarını geri almaları riskinin yattığını iddia etti.
Başbakan şekerini ölçtürsünBaşbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tavrı hakkında da konuşan Oran "Eğer başbakan şeker hastası ise çok hızlı sinirlenebilir. Böyle şeyler tetkik edilmeli diyorum. Bu kadar birden bire sinirlenme olayı ilk defa olmuyor. Başbakan çeşitli vesilelerle kendisine zarar verebilecek durumlar içinde olabilirdi" dedi.
Prof. Baskın Oran, Başbakan'ın kalkıp gitmesinin yanlışlığına değinirken, bunun altında da tercümenin yattığını belirtti ve "Devlet adamlarının yabancı dil bilmesi çok önemli" dedi ve yabancı dili anlamayınca psikolojik sıkıntı yaşanabildiği değerlendirmesini yaptı.