Operasyonlar ülkesi Türkiye

Türkiye'de gazeteler haber bulma sıkıntısı çekmiyor. Çünkü artık neredeyse her gün ya yeni bir operasyon yapılıyor ya da yazılan iddianameler gündeme geliyor. Yalnızca dünün bakiyesi bile Türkiye'de gazetecilerin ne kadar "şanslı" olduğunu görmek için yetiyor.

Dün güne yine ‘operasyon’ haberleriyle başladık. Artık Türkiye neredeyse her gün operasyon, tutuklama, gözaltı, baskın, iddianame haberleri alıyor. Hal böyle olunca da gazete manşetleri bu haberlerle doluyor. Örneğin, dün basında yer alan haberlere bakalım. İşte yalnızca bir günde yaşananlar…

Dört ilde KCK operasyonu
KCK adıyla yürütülen operasyonlar kapsamında bugün Batman, Diyarbakır, Siirt’in Kurtalan ilçesi ve Mersin olmak üzere 4 ilde operasyonlar düzenlendi. Operasyonlar kapsamında 44 kişi gözaltına alınırken böylece son 3 günde yapılan operasyonlarda 108 kişi gözaltına alınmış oldu.

İkinci Hopa davası açıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hopa'da Metin Lokumcu'nun ölümüyle Ankara'da yapılan eylemlere katılanlar hakkında ikinci bir dava açtı. İddianamede üçü avukat 48 kişi hakkında 12 yıl hapis cezası isteniyor.

Uydurma delillerle oluşturulan iddianameler
Boğaziçi ve ODTÜ'nün ardından Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi incelemesi de Odatv operasyonunda ele geçirilen belgelerin virüs yoluyla gönderildiği sonucuna vardı. Böylelikle Ergenekon ve şike iddianamelerinde de ortaya konan "uydurma deliller" bir kez daha gündeme geldi.

Devrimci Karargah operasyonunda skandallar
Devrimci Karargâh Davası kapsamında İstanbul ve Antalya’da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 19 kişiden 14’ü geçtiğimiz Cuma gecesi tutuklanmıştı. "Terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanan 14 kişi arasında Türkiye Gerçeği Dergisi editörü Mehmet Güneş de yer alıyor. Dün, operasyonla ilgili skandallar basına yansıdı. Buna göre Mehmet Güneş’in avukat eşinin dava belgelerine dahi el konuldu, 80 yaşındaki annesinin evi basıldı, kitap satın aldığı kitapçı dahi tutuklandı.

Füze kalkanı protestosunda 3 gözaltı
Trakya Üniversitesi’nde okuyan Edirne Gençlik Derneği üyesi on beş öğrenci Edirne’de, füze kalkanını, kurdukları çadırla ve 5 günlük açlık greviyle protesto etmek istedi. Öğrencilere polis müdahale etti ve 3 öğrenciyi gözaltına aldı.

DHKP-C operasyonu kapsamında 14 kişi mahkemeye sevk edildi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından 13 Aralık'ta "DHKP-C operasyonu" adı altında Temel Haklar Derneği ile TAYAD binalarının da aralarında bulunduğu çeşitli adreslere baskın yapılmış ve 23 kişi gözaltına alınmıştı.
Bugün, DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan 14 kişi Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Baran ve Ali Deniz’e destek çağrısı
İki yıl önce DTP’lilerin İstanbul’daki eylemine destek vermek için eyleme katılan ve polis müdahalesi sonrası gözaltına alınıp parmak izlerinin bulunamadığı molotof kokteyllerini atmaktan tutuklanan iki üniversite öğrencisinin duruşması 20 Aralık’ta saat 10.00’da Beşiktaş Adliyesi’nde görülecek.

Dün iki yıldır tutuklu olan öğrencilerle ilgili bir açıklama yapan Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Merkezi, hiçbir somut delil olmadan süren tutuklamaya tepki gösterdi. Ali Deniz Kılıç ve Baran Nayır’ın tutuklanmasının onların genç yaşta sosyalist olması olduğunun belirtildiği açıklamada, 20 Aralık Salı günü Beşiktaş Adliyesinde görülecek olan davaya ‘Tutuklu Öğrencilere Özgürlük’ diyen herkesin bir araya gelmesi çağrısı yapıldı.

“Puşi tutuklusu” Kırmızıgül’e arkadaşlarından destek
Hakkındaki tek delil taktığı puşi olan ve 45 yıl hapsi istenen Cihan Kırmızıgül’e destek için Galatasaray Üniversitesi'nde arkadaşları forum düzenledi. Forumda öğrenciler, Cihan'ın içerde olmasına sebep olan siyasal durumu tartıştılar.

Tutuklu öğrencilere hocaları sahip çıktı
Devrimci Karargah operasyonunda tutuklanan 14 kişinin arasında yer alan üniversite öğrencileri için öğrenciler ve akademisyenler bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Özcan ile İstanbul Üniversitesi öğrencisi Deniz Buminoğlu’nun serbest bırakılmasını talep eden öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de destek verdi.

Tutuklu gazeteciler
Sayısı 60’ı aşan tutuklu gazeteciler bugün, Gazeteleri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından hazırlanan rapor ile bir kez daha gündeme geldi. Raporda Türkiye'deki tutuklu gazeteci sayısının 8 olarak gösterilmesi tepkilere neden oldu. Komite'nin oldukça keyfi bir kıstas kullanarak hazırladığı rapor, yandaşlara malzeme oldu.

Balcalı davasının ikinci duruşması görüldü
Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde yapılmak istenen hukuk dışı ihaleye karşı çıktıkları için işçilerin ve sendika yöneticilerinin haklarında ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçundan dava açılmıştı. Bugün davanın ikinci duruşması görüldü.

Süreyyepaşa Hastanesi çalışanlarına disiplin soruşturması
Yayınladığı dini bayram mesajıyla gündeme gelen Süreyyapaşa Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İrfan Yalçınkaya, hastanedeki uygulamalara tepki göstermek için basın açıklamasına katılan hastane çalışanlarına hiçbir gerekçe göstermeden disiplin soruşturması açarak savunma istedi.

(soL-Haber Merkezi)