Operasyonda son durum

İşte dün Ergenekon operasyonu kapsamında dünden bugüne yaşananlar.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye, dün sabaha gözlerini "Ergenekon Operasyonu"yla açtı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, sabah 07.00'de yapılan eşzamanlı operasyonla, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Kemal Aydın, Neriman Aydın ve Hamza Demir Ankara'da Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Emekli Binbaşı ve Yazar Erol Mütercimler, Emekli Tuğamiral İlker Güven, Türkiye Gençlik Birliği Kurucu Başkanı Adnan Türkkan, ADD Maltepe Başkanı Dursun Ali Toraman, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç İstanbul'da Ati Teknoloji Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı Trabzon'da Emekli Albay Atilla Uğur ile Osman Gürbüz Antalya'da işadamı Siyami Yalçın ve TRT muhabiri Muhammet Murat Avar da Erzurum'da gözaltına alındılar. Operasyon sonrası arandığı bildirilen Emekli Tümgeneral Levent Ersöz de, dün akşam İstanbul Emniyeti'ne teslim oldu. AKP eski milletvekili Turan Çömez, halen aranıyor.

Cumhuriyet gazetesinde ve gözaltına alınan kişilerin evlerinde ve ofislerinde yapılan aramaların ardından, İstanbul ve Ankara'da ADD binalarına baskın yapıldı, üyelerin kimlik bilgilerine ve iletişim adreslerine el konuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan isimlerle ilgili kendisinin herhangi bir talimatı olmadığını vurgulayarak, "Geniş Yetkili Ağır Ceza'nın kontrolünde yapılıyor. Bana bilgi verilmesi gerekirdi. Bunu ayrıca araştıracağım" dedi. Daha sonra bu açıklamasını düzeltti: "haberim var"!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Herhalde yargının iddianameyi tamamlamasına yönelik bir adımı. Sayın Savcı'nın, 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla atılmış olan bir adım" diyerek, "soruşturmalar neticesinde karanlıkların aydınlığa çıkacağı temennisi"nde bulundu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yeterli bilgisi olmadığını, yargının bağımsızlığı nedeniyle de bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

İki üst düzey emekli generalin gözaltına alınmasından sonra Genelkurmay'dan herhangi bir açıklama gelmedi.

Yaşanan gözaltılar, geniş bir kesimin tepkisiyle karşılandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, ''Bu ülkenin ulusun birliğini, bütünlüğünü, demokratik laik cumhuriyeti savunan güçlere, karşı bir seferberlik başlatılmıştır'' dedi.

İstanbul'daki Cumhuriyet gazetesi binası önünde toplanan vatandaşlar ve gazete çalışanları, olayı protesto ettiler. Cumhuriyet gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek ''300-500 metre ilerideki Anayasa Mahkemesinde kapatma davası görülüyor. Savcının sözlü ifadesi başladı. Bu garip bir tesadüf mü?" dedi. Cumhuriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu, "Operasyon birkaç aydır gündemde ama iddianame ortada yok. 

Bana öyle geliyor ki, biri uzaktan bakıyor ve 'Şu AKP muhalifi alın, şunu da alın' diye direktif veriyor" diyerek, AKP'nin emperyalist destekle sivil darbe yaptığını ifade etti. 
Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Ali Sirmen, laik cumhuriyetin, islam cumhuriyetine dönüştürülmek istendiğini belirterek, iktidarın demokrasi ve hukuk tanımadığına dikkat çekti. Ümit Zileli, tepkisini "Nazlı Ilıcak ayağını denk alsın. Hesabı sorulacak. Bu bir hesaplaşmadır. Hesaplar mutlaka sona erecek. Kesinlikle hesaplaşmadır. İşlenen cinayettir" sözleriyle gösterdi

Türkiye Komünist Partisi'nin, "AKP'den büyük halk var!" başlıklı açıklamasında, "Bugün ülke ve halk için AKP'den daha büyük bir tehlike yok. AKP darbe tehlikesini bahane ederek kendi diktatörlüğünü kuruyor" ifadesi yer aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, ''Yaşanılan süreç, bağımsız yargının devlet içindeki gruplaşmaların siyasi çekişmelerine alet edildiği yönündeki endişeleri bir kez daha gündeme taşımaktadır'' denildi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin ise ''Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Sinan Aygün ve Ufuk Büyükçelebi'nin düşünceleri suç sayılıyorsa ben de Ergenekon'cuyum'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, günlük brifinginde Ergenekon kapsamında gerçekleşen gözaltılarına ilişkin bir soru üzerine, "Bu haberleri gördüm. Sizi Türk yetkililerine, özellikle de Türk emniyet yetkililerine yönlendireceğim. Şu noktada anladığım, bunun, emniyet güçlerini ilgilendiren bir konu olduğu" dedi.

Gözaltına alınanlardan Sinan Aygün serbest bırakılırken, diğer isimlerin sorgusuna devam edilmek üzere İstanbul'a getirildiği bildirildi.