Onur Yaser Can'ın babası: 'Biraz adalet görseydik eşim ölmeyecekti'

İstanbul'da karakolda gördüğü baskı ve şiddet sonucu intihar eden Onur Yaser Can'ın babası mahkemede isyan etti. Oğlundan sonra eşini de kaybeden Mevlüt Can mahkeme heyetine "Eşimin ölmesinde birazcık kabahat sizdedir. Sizden birazcık adalet görseydik eşim hayatta olacaktı" dedi.

İstanbul’da "uyuşturucu" iddiasıyla gözaltına alıp karakolda gördüğü baskı ve şiddet üzerine intihar eden Onur Yaser Can’ın ölümüne ilişkin görülen davada baba Mevlüt Can, oğlundan iki yıl sonra eşi Hatice’nin de hayatına son verdiğini belirterek, "Eşimin ölmesinde birazcık kabahat sizdedir. Sizden birazcık adalet görseydik eşim hayatta olacaktı" dedi. Mahkeme, İstanbul Emniyeti Narkotik Şube Müdürlüğü'nün bilgisayarlarına ve hardisklerine el konulmasına karar verdi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, İstanbul’da dört yıl önce uyuşturucu madde bulundurduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve iddiaya göre Narkotik Şube'de gördüğü şiddet sonucunda intihara sürüklenen 28 yaşındaki Onur Yaser Can’nın ölümüne ilişkin, evrakta sahtecilik iddiasıyla yargılanan polisler hakkındaki kararın Yargıtay’da bozulması sonrası yargılamaya bu gün yeniden başlandı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkesi’nde görülen davanın duruşmasına Can’ın babası Mevlüt ile kız kardeşi Ezgi Can ile sanık polis memurları Soner Gündoğdu ve Salih Baharhazır katıldı.Tüm taraflar Yargıtay’ın bozma kararına uyularak yargılamaya devam edilmesini istedi. Can ailesinin avukatı Ercan Kanar işkence ve kötü muamele iddiasına ilişkin yedi polis hakkındaki yaptıkları suç duyurularına karşılık takipsizlik kararı verildiğine mahkemenin de bu konunun üzerinde durmadığına değindi.

'Bu işin yakasını bırakmayacağız'
Buna karşın İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin bu kuşkulara dikkat çektiğini belirten Kanar, "O mahkeme sizden daha duyarlıdır. Yaşam hakkının değerini bilmiştir. Siz yaşam hakkının değerini bilmediniz" diyerek mahkemeyi eleştirdi. Narkotik şubede görevli kimi polislerin kendisine bir kişi aracılığıyla haber gönderildiğini savunan Kanar, "O polisler Onur Yaser Can’a işkence yapıldığı haberini ulaştırdılar. Bunun üzerine biri İstanbul Boğaz köprüsüne tayin edildi. Diğeri İstanbul dışına gönderildi" dedi. Can’la ilgili AİHM’deki yargılamada sona gelindiğini belirten Kanar, "Sadece fiili uygulayanlar değil amirleri de sorumludur. Bu işin yakasını bırakmayacağız, sonuna kadar gideceğiz" diye konuştu.

'Hala eşim adına tebligat çıkarılıyor'
Daha sonra baba Mevlüt Can sözü aldı. Can, oğlundan sonra eşinin de hayatına son verdiğini belirterek mahkemeyi eleştirerek, "Benim eşimin ölmesinde biraz da kabahat sizdedir. Biz sizden azıcık adalet görseydik, taleplerimize yanıt verseydiniz eşim hayatta olacaktı" dedi. Can, eşi Hatice’nin 3 Mart 2014’te can verdiğini fakat hala mahkeme tarafından adına tebligatlar çıkarıldığını, hatta duruşma salonun kapısındaki listede bile adının yazılı olduğunu belirterek bu duruma isyan etti. Sanık iki polisin yalan söylediğini savunan Can, bu kişilerin oğlunu görmediğini sadece sahte tutanaklara imza attıklarını söyledi.

İstanbul 6. Ceza Mahkemesi, İstanbul Emniyeti Narkotik Şube Müdürlüğü'nün bilgisayar ve hardisklerine el konulması kararını vererek duruşmayı erteledi.