Önder: 'Çiller göz yaşlarını tutamadı'

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski Başbakan Tansu Çiller’le görüşmesinin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

DHA'dan Dilhun Gençdal ve Yaşar Kaçmaz'ın haberine göre TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun Yeniköy’deki yalısında eski Başbakan Tansu Çiller’i dinledi. Yaklaşık 3 saatten beri devam eden toplantıdan erken ayrılan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çıkışta basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Önder, basın mensuplarıyla Çiller’e yönelttiği soruları paylaşırken, Çiller’in sorulara verdiği cevapların ise ancak Komisyon Başkanı ya da Çiller tarafından açıklanmasının doğru olacağını söyledi.

"‘Bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz’ demecini sordum"
Çiller’e 2 Mart 1994’de yaşanan DEP milletvekillerinin tutuklanması ile ilgili olayı sorduğunu aktaran Önder, “Ona Sayın Çiler’in verdiği bir demeçle, ‘Bu gölgeyi meclisin üzerinden sileceğiz’, demecini sordum. Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan’ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini, Kürt iş adamlarının listesi var, Holiday Inn Oteli’nde verdiği demecin arkasının gelmesi, bu Sayın Pervin Buldan’ın sorusuydu. Sayın Eşbaşkanımız Gülten Kışanak Özgür Ülke Gazetesi’nde çalışırken gazetenin bombalanması ve bu bombalanmadan hemen önce Sayın Çiller’in Özgür Ülke Gazetesi’ne dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. Böyle bir yazınız var, talimatınız var, akabinde bu olmuş. Bunları sordum" diye konuştu.

Doğan Güreş'le Çiller arasındaki 'tak-şak'lı ilişki
Önder, Çiller’in Refah Partisi ile hiçbir şekilde ortaklık yapmayacağını açıklamasına rağmen koalisyon hükümeti kurduklarını hatırlatarak, Çiler’in “Refah Partisi ile koalisyon kurmayacağım" açıklamasını neden yapma gereği duyduğunu sorduğunu anlattı. Çiller’in döneminde Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bin 500 köyün boşaltıldığını kaydeden Önder, Madımak, Gazi olayları gibi aynı dönemde yaşanan olaylarla ilgili sorular yönelttiğini dile getirdi. Basın mensuplarının Çiller’in cevaplarından tatmin olup olmadığını sorması üzerine Önder, “Şimdi moda oldu, askerin komplo kurma meselesi ama hatırlayalım, Doğan Güreş Paşa ile aranızda ‘Tak-Şak’lı bir ilişki vardı. Siz tak diyordunuz o şak diye yapıyordu. Bunu da kendisi açıklamıştı. Dolayısıyla biraz bu gerekçeler ikna edici değildi. Refah'ın mal varlığını araştırma önergesi vermesinin ardından koalisyon kurulması ardından bu önergenin Refah tarafından aklanması bunlar da demokrasimizin hoş şakaları. Bu gün gülümseyerek söylüyoruz ama bir dönem işler böyle çalışıyordu" dedi.

Çiller: "Ben bir anayım"
Sorular üzerine Çiller’in duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını belirten Önder, “Çiller’in ‘Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz? Ben bir anayım" dediğini aktardı. Önder, şunları söyledi: “Ben de tezgahın böyle çalıştığını, sistemi hiç bilmeyen birini sistemin önüne koyduklarını, ama hayatın olağan akışında siz ‘Kürt iş adamlarının listesi var’ dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak? Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz? Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk". Önder, kendisinin açlık grevleri ile ilgili bir programa katılmak için toplantıdan erken ayrıldığını da sözlerine ekledi.