Öğrenciler Cuma'ya, öğretmenler Hicret'e!

AKP’nin yeni eğitim sisteminin sonuçları iyiden iyiye görülmeye başlandı. Öğrencilerin Cuma namazına yönlendirildiği okullarda, öğretmen ve öğrenciler derse türbanla giriyor, stajyer öğretmenler Hicret belgeseline yönlendiriliyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, okullarda önümüzdeki öğretim yılında uygulanacak serbest kıyafet uygulaması ile ilgili incelemesi sürerken ‘’serbestlik’’ birçok okulda fiili olarak başladı. Bazı liselerde öğrenciler, serbest giysiyle okula geliyor. Her kademeden okulda türbanla derse giren öğretmen sayısı hızla artıyor, stajyer öğretmenler “hicret’’ belgeseline götürülüyor. Bu durumla ilgili olarak, öğretmenlerin, okul müdürlerinin verdikleri şikâyet dilekçeleri hakkında il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince hiçbir işlem yapılmıyor.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay'ın haberine göre Eğitim Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa, “gericilik konusunda hız kesmiyorlar’’ diyerek okullarda son dönemde yaşananları şöyle anlattı:

“Özellikle büyükşehirlerdeki liselerde öğrenciler okula serbest giysiyle gidiyor. Bazı ilkokullar ve ortaokullarda da öğrenciler, öğretmenler kurulu kararıyla istediğini giyiyor. Bazı yerlerde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri öğrencilere ‘cumaya gidin’ diyor. Öğrenciler öğleden sonra geç geldiklerinde ya da hiç gelmediklerinde yok yazılmıyor. Diğer çocuklar, ‘biz dersteyiz onlar niye yok?’ diye soruyor. Veliler, dinsizlikle suçlanacak, çocuğuna takılacak diye sesini çıkarmıyor. Okullarda büyük bir baskı var, önümüzdeki günlerde mahalle baskısı ile daha da artacak. Derslere türbanla giren öğretmen ve öğrencilerle ilgili olarak ‘kıyafet yönetmeliği değişti mi?, değişmediyse aykırı tutum ve davranışları sergileyenler hakkında işlem yapılmakta mıdır? diye dilekçe veren, şikâyet eden öğretmenler ve okul müdürleri var ama il ya da ilçe eğitim müdürlükleri bunları kapatıyor hatta bu öğretmenlere soruşturma açılıyor.’’

Bağcılar’da 30’dan fazla okula türbanlı öğretmen
Bağcılar, eğitimde sistemli gericileşmenin uygulandığı ilçelerin başında. Bağcılar’da, 30’dan fazla okulda öğretmenler sınıfa türbanla giriyor. Bu durum, Bahçelievler, Güngören, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu ve Esenler’e de sıçramış durumda. Tüm derslere türbanla giren kız öğrencilerin bulunduğu okullar da var. Esenler Atatürk İlköğretim Okulu bunlardan biri ve hiçbir işlem yapılmıyor.

İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, ‘’Bağcılar, her açıdan derin muhafazakârlaşma içinde. Türbanla girilmeyen okul yok gibi. Bağcılar ilçe milli eğitim müdürlüğü, bu konudaki şikâyetlerle ilgili işlem yapmayacağını sözlü olarak ifade etti. Stajyer öğretmenleri hicret belgeseline götürüyorlar, cuma günleri, devlet kurumlarında fiili tatil haline gelmiş’’ dedi.