ODTÜ’de bu gizlilik niye?

ODTÜ’den geçecek yolla ilgili Koruma Amaçlı İmar Planı askıya çıktı. Kamuoyundan gizlenen plana Mimarlar Odası Ankara Şubesi dahi ulaşamıyor. Planın askıdan indirilmesine sadece 4 gün kaldı.

(soL - Haber Merkezi) Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ODTÜ arazisindeki yol çalışmalarını 350 kamyon, 100 iş makinesi ve bin 500 personelle sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konunun muhataplarını dikkate almadan kendi iddialarını yaymaya çalışıyor. Gökçek dün de ODTÜ yolundaki çalışmaların havadan çekilmiş fotoğraflarını Twitter adresinden paylaştı.

Mimarlar yarın ODTÜ’de
ODTÜ ormanına yapılacak olan proje 4 Kasım günü askıdan inecek olmasına rağmen proje gizli tutuluyor. Projeyi değerlendirmek isteyen gazeteciler, akademisyenler, mimarlar projeye ulaşamıyorlar. Planın askıdan inmesine 4 gün kaldı ancak henüz plan ortada yok. Konuyu sorduğumuz Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, plana hâlâ ulaşamadıklarını, bürokratik engellerle karşılaştıklarını söyledi. Hakkan, cuma günü ODTÜ’de yol üzerinde açıklama yapacaklarını söyledi.

Mahalleler etkilenecek
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Eskişehir yolu, Anadolu Bulvarı, Konya Yolu ve Dikmen’i birbirine bağlayarak bölge trafiğini rahatlatacağı iddia edildi. Ancak yapılacak yol ile 100. Yıl Mahallesi ve Çiğdem Mahallesi yol geçen hanına dönecek. 100. Yıl Mahallesi’nde böylelikle Anadolu Bulvarı yol trafiğine bir de Eskişehir Konya Yolu trafiği eklenecek.

Özellikle ODTÜ kampüsünün içinden gececek tünel yol uygulaması şu an için bir üst ana ulaşım planına referans vermiyor. Uzmanlar, 2014 yılı itibariyle devreye sokulacak olan yeni Ankara ulaşım ana planı ile bu ikinci etap yolun yasallaştırılması yönünde bir kılıf arayışına girilebileceğini söylüyor.

Akademisyenlerden ODTÜ’ye destek
ODTÜ’de yaşanan polis şiddetine ve henüz hukuki süreç tamamlanmamasına rağmen devam eden yol çalışmalarına yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden tepki geldi.

“ODTÜ ile dayanışma” adıyla 
oluşturulan blogda “Akademisyenler ODTÜ’deki saldırıyı kınıyor” başlıklı bir açıklama yayımlandı. Şu ana kadar 350’nin üstünde akademisyenin imzaladığı açıklamada, hükümetin hukuksuz çevre katliamına karşı gösterilen direnişin desteklendiği belirtildi. Açıklamada, AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tüm itirazlara rağmen, ODTÜ arazisinden geçmesi planlanan yolun çalışmalarına başladığı ifade edildi.

Yol çalışmalarına, üniversite öğrencilerinin, yönetiminin ve yol çalışmasının yapıldığı alandaki mahalle sakinlerinin itiraz ettiği belirtildi. Üniversite yönetiminin yol projesi ile ilgili başlattığı hukuki sürecin henüz tamamlanmadığı hatırlatılan açıklamada, belediyenin 18 Ekim gecesi 3 bin ağacı keserek suç işlediği kaydedildi. Açıklamada, hukuksuz bir şekilde devam eden yol çalışmasının bir iş makinesi ordusuyla en kısa zamanda bitirilmeye çalışıldığına da işaret edildi.

İTÜ’nün fidanları söküldü
ODTÜ ile dayanışma amacıyla İTÜ öğrencilerinin Ayazağa yerleşkesi girişindeki alana diktikleri fidanlar, 29 Ekim tatili sırasında söküldü.
Dün üniversiteye gelen öğrenciler diktikleri 20 fidanın söküldüğünü gördüler. İTÜ’lü öğrenciler, fidanlara yapılan saldırının tatil günü yapılmasını, ODTÜ’de yol çalışmalarına Kurban Bayramı tatili sırasında gece yarısı başlanmasını anımsattığını söylüyor. İTÜ Rektörlüğü’nden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

24 Ekim Perşembe günü “Melih Gökçek ODTÜ’den geçecek yol sevdasından vazgeçmeli!” talebiyle bir araya gelen öğrenciler, İTÜ Ayazağa yerleşkesine fidan dikerek ODTÜ’ye destek vermişlerdi. Haziran Direnişi’nde polis tarafından öldürülen yedi kişinin isimleri unutulmamaları için fidanlara verilmişti.