ODTÜ dikkat! Göktürk-3 seferberliği başlıyor

AKP iktidarı ODTÜ’de yaşananları Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasına karşı bir tepki gibi göstermeye devam ediyor. Göktürk-2 fiyaskosunun ardından hükümet dün yapılan Savunma Sanayii toplantısında Göktürk-3 için harekete geçtiğini duyurdu. Yandaş basın ise kolları sıvadı: “Türkiye uzaydaki etkinliğini arttıracak”

Başbakan Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda bugün Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda 5 saat gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'ndan "görüşmelere devam edilmesi" kararı alındı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu ve savunma sanayinin altyapısının geliştirilmesine yönelik en yüksek karar organı olan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısına Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katıldı.

Toplantıda, Türkiye'nin askeri ve sivil uydularının uzaya gönderilebilmesini temin etmek maksadıyla uydu fırlatma sistemi projesi kapsamında ön kavramsal tasarım fazı Roketsan, sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk - 3 uydu projesi için Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Şahit Gözetleme Radar Sistemi Projesi için Havelsan, askeri ve hafif sınıf helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilmesi için Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, dayanıklı modüler geçici üs bölgesi kurulumu konusunda Aselsan, Atak helikopteri simiulatörü projesi için Havelsan ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Zaman Gazetesi Göktürk-3'ün peşinde
Konuyla ilgili Zaman Gazetesi’nde yer alan haberde Türkiye’nin kendi uydusunu kendisinin fırlatacağını ve böylelikle uzaydaki etkinliğini arttıracağını iddia edildi.

18 Aralık’ta Göktürk-2 uydusunu fırlatmak için ODTÜ’ye gelen Başbakan Erdoğan’ı protesto eden ve 2 binden fazla polisin saldırısına uğrayan öğrencileri karalamak için kalemlerini hiç vakit kaybetmeden kullanan yandaş basın şimdi de Göktürk-3 uydusu için kolları sıvadı.

Yaşanan gelişmeleri manipüle etmek için öğrencilerin esasen Göktürk-2 uydusunu protesto ettiğini öne süren yandaş basın, Türkiye'nin kendi askeri ve sivil uydularını uzaya gönderilebilmek maksadıyla uydu fırlatma sistemi projesi için harekete geçtiğinin altını çizdi. Haberde AKP iktidarının bilime yaklaşımının kanıtı niteliğinde olan TÜBİTAK’taki kadrolaşma faaliyetlerine, çalışanlara yönelik uygulanan baskı ve zorlamalara değinilmemesi ise dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca söz konusu çarpık zihniyetle hedeflenen bilimsel atılımın nasıl gerçekleştirileceğine ise değinilmedi.

Projeye TÜBİTAK ve Aselsan’ın destek vereceğini ileten Zaman Gazetesi bu proje ile Türkiye’nin uzaydaki etkinliğini arttıracağını da iddia ederek akıl sınırlarını zorlayan bu yoruma da yer verdi.

AKP’den Koç’a yeni bir kıyak daha
Toplantıda, ayrıca Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Karakol Gemisi Projesi olarak başlatılan Mili Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında seri üretimi yapılacak 6 gemi için Koç grubu şirketi RMK Marine ile sözleşme imzalanmasına karar verildi.

Sermayeye kaynak aktarımında önemli bir alan sağlayan köprü ve otoyolları ihalesinden sonra büyüklüğü yaklaşık 1,5 milyar dolar olan savaş gemisi üretme projesi de Koç grubunun oldu. Söz konusu proje için iki büyük tersane olan RMK Marine ve Dearsan yarışıyordu.

Alınan diğer kararlar
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında görüşmelere devam edilmesine" karar verildiği ifade edildi. Türkiye’nin ilk uçak gemisi ihalesi olan ve 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargâhı projesine gelen teklifleri görüşen İcra Komitesi, "Teklif veren firmalarla tekliflerini iyileştirmeleri için çalışmaların devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde kurulacak Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Kırıkkale'de kurulacak silah ve mühimmat sanayine ilişkin organize sanayi bölgesi kuruluşuna iştirak edilmesi hususlarında yetkilendirilme yapıldığı da kaydedildi.

(soL- Haber Merkezi)