ODTÜ’de “Yeni Osmanlı” söyleşisi

AKP’nin son açılımlarıyla ortaya koyduğu “Yeni Osmanlı” projesi ODTÜ emekçilerinin yoğun olarak katıldığı bir söyleşiyle masaya yatırıldı.

soL (ANKARA) ODTÜ emekçileri AKP'nin "Yeni Osmanlı" projesini üniversitede düzenlediği bir söyleşi ile tartıştı. Yurtsever Cephe ODTÜ Emekçileri'nin düzenlediği söyleşiye konuşmacı olarak TKP Merkez Komitesi üyesi Metin Çulhaoğlu katıldı. Türkiye Komünist Partisi'nin "toplumsal çürüme", "devletin çözülmesi", "Türkiye'nin felaketin eşiğinde olması" gibi tespitler yaptığını ve en son olarak "Yeni Osmanlıcılık" tespitinde bulunduklarını belirten Çulhaoğlu, bu projeyi salt bir dış politika hamlesi olarak görmenin tehlikeli olduğunu ve Türkiye'yi değerlendirirken 6 alanın göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Çulhaoğlu, ekonomi alanında, AKP açısından, işlerin iyi gitmediğini söyledikten sonra siyasi iktidar ve düzenin ordu, yargı, medya gibi diğer güçleri arasındaki sorunlar ve pürüzlerin giderilmemiş olduğunu ve örgütlü sermaye kesimleri arasında problemlerin baş gösterdiğini söyledikten sonra temsili siyaset alanını AKP'nin "dikensiz gül bahçesi" olarak nitelendirdi ve AKP için işlerin iyi gittiği tek alanın temsili siyaset olduğunu sözlerine ekledi.

Çulhaoğlu, iktidara geldikten sonra AKP ile Kürt hareketi arasındaki görece iyi durumun, özellikle yerel seçimler yaklaşırken, AKP'nin doğu bölgelere gözünü dikmesi ve buraya dinsel motifleri sokmasıyla birlikte bir erozyona uğradığını ve AKP'nin bu alanda da pürüzlerle uğraştığını da belirttikten sonra AKP'nin resmi ideoloji alanına müdahalesinden söz etti. İktidarın, kendi ideolojisini başat hale getirmeye çalıştığını ve resmi ideolojiyi geriletmekte başarılı olduğunu söyleyen Çulhaoğlu, bu alanın kapatılmasının zor olduğunu, AKP'nin burada da sorunlarla karşılaştığına dikkat çekti.

"ABD Türkiye'ye yeşil ışık yakmayı kabul etti"
Çulhaoğlu, dış ilişkiler alanında ise AKP'nin, AB üyeliğini uzak bir ihtimal olarak görüp bölgenin diğer unsurlarına yöneldiğini söylerken ABD'nin, bölgedeki başat işbirlikçisi olan İsrail'in fevri çıkışlarından rahatsız olduğunu ve Türkiye'nin de bu ihtiyaca oynadığını vurguladı. Çulhaoğlu "ABD Türkiye'ye yeşil ışık yakmayı kabul etti" dedi.

Çulhaoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı katılımcıların sorularıyla devam etti. Gelen sorular üzerine seçimlere ve CHP'nin son açılımlarıyla gündeme gelen konulara değinen Çulhaoğlu, Hillary Clinton'ın Anıtkabir ziyaretinden "laik Türkiye" için medet uman sosyal demokratlardan utanılması gerektiğini söyledi.

Çulhaoğlu ayrıca gelen bir soru üzerineTürkiye'de insanların içinden gelen partiye oy vermelerinin şu an için mümkün olmadığını, oy verenlerin içinde "son defacılar"ın sosyalist Türkiye'ye kadar süreceğini söyledi.

ODTÜ'nün içindeki her sektörden çalışanın katıldığı toplantıda TKP ve Yurtsever Cephe'nin 15 Mart'ta Kadıköy'de düzenleyeceği "Ya Osmanlı'ya Dönüş, Ya Sosyalist Cumhuriyet" mitingine de çağrı yapıldı.