Öcalan: Süreç yeni bir aşamaya geçti

Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşen HDP heyeti dönüşte bir açıklama yaptı. Heyetin aktardığına göre, sürecin 15 Ekim'den itibaren yeni bir aşamaya geçtiğini anlatan Öcalan, Kobani protestolarında yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini de söyledi.

HDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan, Kobani'ye destek eylemlerine ilişkin, “Bu yaşanan olaylardan tarafların ders çıkartması, bu temelde demokratik çözümün hayatiyetinin öneminin kavranarak müzakere temelli çabalara hız vermesi ehemmiyet arz etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

'Sürec'in 15 Ekim itibarıyla yeni bir aşamaya geçtiğini belirten Öcalan, “Lazım olan, barışa ve demokrasiye güven, daha net bir irade ve cesur siyasi hamlelerdir. Henüz kendi yerelliğimizden yola çıkarak evrensel çözümlere ulaşma şansımız varken bu hamleyi yapmazsak, bölgemiz başka güçlerin, salt kendilerini merkez alan dayatmaların ve uygulamaların girdabında telef olacaktır” dedi.

'Süreci sabote etmek isteyenler fırsat kolluyor'
Heyetin aktardığına göre Öcalan ayrıca, "Tüm bu gerçekler ışığında yürüttüğümüz çalışmaları ve bölgemizin barışını zora sokacak söylem ve tutumlar yerine yapıcı katkıların sağlanması tarihi bir zorunluluktur. Bu dönemde süreci sabote etmek isteyen güçler, Bingöl örneğinde de görüldüğü gibi süreci çatışmaya evirmek için fırsat kollamaktadır. Bu tarz provokasyonlara karşı sadece dikkatli olmak yetmez, önleyici tedbir ve mekanizmaların da süratle geliştirilmesi gerekmektedir. Toplumsal güvenlik ve düzeni cezai yaptırımlar ve anti demokratik yaklaşımlarla düzenlemeye çalışmak daha büyük sorunlara zemin hazırlar. Yapılması gereken bu sorunların kaynağına inerek büyük bir özgüven ve cesaretle daha demokratik ve çözücü politikalar geliştirmektir" dedi.