Öcalan: Cemaatle ittifak değil uzlaşma arayışındayız

Abdullah Öcalan, avukatları ile yaptığı son görüşmede, cemaat ile ittifak değil uzlaşma istediklerini belirtti. Öcalan, AKP'nin çözüme engel olduğu görüşünü bir kez daha tekrarladı. Öcalan, islamın temelinde uzlaşma olduğunu ileri sürdü.

PKK lideri Abdullah Öcalan, İmralı'da avukatları ile yaptığı son görüşmede, "Gülen cemaatiyle ittifak değil uzlaşma arayışında olduklarını ve cemaatin çağrıları olumlu karşılayacaklarına inandığını" belirtti.

"İslamın temelinde uzlaşma vardır"
Öcalan, Muhammed'in yaşamından örnek vererek cemaat ile uzlaşma arayışlarını şöyle anlattı:

“Biz sorunun barışçıl demokratik şekilde çözümü için bir çağrıda bulunduk. Amacımız ittifak falan değildi, Kamuoyunda yanlış tartışılıyor, ittifak ayrı, uzlaşma ayrıdır. Biz uzlaşma arıyoruz. İslam'ın temelinde de uzlaşma vardır. Hz. Muhammed'in yaşamına ve yaptıklarına bakıldığında uzlaşmanın önemi görülecektir. Hatta Roma-Bizans döneminde yapılan uzlaşmalar da vardır. Uzlaşmadan kimsenin korkmasına gerek yok. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Ben Mümtazer Türköne'den boşuna bahsetmedim. Türköne Türklük, milliyetçilik zehriyle zehirletiliyor diyor. Doğru söylüyor. Bu söylenenlere değer veriyorum. Kendileri de iyilik ve barış istiyorlarsa -ki çalışmalarını bu temelde sürdürdüklerini belirtiyorlar- bu çağrımızı olumlu karşılayacaklarına inanıyorum. Ben kendilerinin katkılarını istedim. Toplumsal barışa katkı sunmalarını istedim. Onların da etkilediği geniş kitleler var. Bu çabaların ortaklaşması, barış için yararlı olacaktır. Barış, kutsal bir iştir. İnsanlığa da en büyük hizmettir. İslam'ın özüne de uygundur.”

"Yeşil sermaye iktidarı bırakmamak için her şeyi yapıyor"
Öcalan, islam tarihinden bahsederek Gülen cemaati ile uzlaşma arayışlarını anlatmasının yanında, AKP'nin bir yeşil sermaye iktidarı olarak çözüme engel olduğunu da iddia etti: “Çok önemli bir altı aya giriyoruz. Herkesin dikkatli olması gerekir. Bu altı ay iyi değerlendirilirse çözüme kapı aralanabilir. Aksi taktirde kimsenin hesaplamayacağı kadar korkunç bir savaş gelişebilir. Doğrudur, nihai kararı Haziran'da vereceğiz ama gelişmelere göre Mart ayı'nda da tavrımı netleştirebilirim. Olumlu gelişmeler olmazsa Haziran'ı beklemem Mart'ta da aradan çekilirim. Bu süreçte kritik olan AKP'nin tavrıdır. AKP'nin hala yeteri kadar anlaşılmadığını görüyorum. Herkesin şunu iyi bilmesi gerekir ki, gelmiş geçmiş bütün iktidarlar içinde en kurnaz iktidar ve en kurnaz lideri ile karşı karşıyayız. Kendi iktidarlarını sürdürmek için yapmayacakları bir şey yok. Çünkü sermayenin gözü karadır. Konya-Kayseri hattı dediğim yeşil sermaye, şimdi büyük İstanbul sermayesi denen, beyaz Türk denen güçlerle uzlaşarak güçlendiler. Onlara ortak oldular hatta onları bile zorlamaya başladılar. Yeşil sermaye, bu iktidarı bırakmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Büyük bir planla karşı karşıyayız. Muazzam sinsi bir plan. Tabi AKP işi biliniyor Londra tezgahlamıştır. Londra, AKP'ye “sen Kürt sorununu çözümsüz bırak Ortadoğu'da senin önünü açacağız” dedi. Bütün gelişmeler bunu gösteriyor “sen Kürt sorunun çözümsüz bırak iktidarda kal” denildi. AKP iktidarının kaynağı Kürt sorunun çözümsüzlüğüdür. Bu noktada İngilizlerle anlaşmaya vardılar. İşte 9 yıldır iktidardalar, çözmediler. Bir dokuz yıl daha bu temelde gitmek istiyorlar.“

Öcalan, önümüzdeki 6 ay içinde çözüm olmazsa, çok ciddi bir savaşın başlayabileceğini de ileri sürdü.

(soL - Haber Merkezi)