Obama'nın konuşması beğenilmedi

Obama'nın 1915 olayları ile ilgili yaptığı konuşma iktidar ve muhalefetin tepkisine neden oldu. Muhalefet, Obama'nın konuşmasında kullandığı ifadeleri "Diaspora ağzı" olarak değerlendirirken iktidar "dengeci" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Obama'nın 24 Nisan'da yaptığı konuşma ülkemizde tepkilere neden oldu. Obama'nın konuşmasında soykırım dememesine karşın soykırım anlamına gelecek ifadeler kullanması iktidar ve muhalefet partilerini rahatsız etti.

"Diaspora terminolojisi"
Obama'nın konuşmasını Trabzon Havaalanı'nda değerlendiren Deniz Baykal, "Soykırım sözcüğü Ermenice içeriği sahiplenilerek ifade edilmiştir. Bu, Türkiye'de ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştır" dedi. Obama'nın açıklamasında soykırım sözünü kullanmamış olmasından bir teselli çıkarmanın çok güç gözüktüğünü ifade eden Baykal, "Çünkü soykırım dememiştir, ama soykırım konusunda Ermenistan'ın ve Ermeni diasporasının terminolojisini ve yorumunu Ermenice paylaştığını ifade etmiştir. Bu 1915'te yaşanan olayların yol açtığı karşılıklı insani trajedinin, bütün tarafları kapsayacak şekilde bir anlayışla olayın değerlendirilmediğini bize göstermektedir. Bu üzüntü vericidir" dedi.

"Kabul edilemez"
Devlet Bahçeli konu ile ilgili yaptığı yzılı açıklamada, "Başkan Obama'nın açıklamasının bütününe bakıldığında, bunun çok ağır ve kabul edilemez olduğu görülecektir" dedi. "ABD, birkaç yüz bin ermeni oyu için Türkiye'yi feda etme gafletine düşerse, bunun sonuçlarına başta Ermenistan olmak üzere herkes katlanacaktır" diyen Bahçeli, Başbakan Erdoğn'ın da bu durumdan ders çıkartması gerektiğini söyledi.

"Ha Ali Veli, ha Veli Ali"
İran dönüşünde yaptığı basın toplantısında basın mensuplarının, Obama'nın konuşması ile ilgili sorularını da yanıtlayan Erbakan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın Amerika'nin isteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Erbakan, "ABD Başkanı Obama, 24 Nisan ile ilgili olarak, 'soykırım' demedi, 'mezalim' dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, "Ha Ali Veli, ha Veli Ali" diye yanıtladı.

Konu ile ilgili bir yazılı açıklama yapan Numan Kurtulmuş da "ABD Başkanı Barack Obama'nın tarihi gerçekleri göz ardı ederek tamamen Ermeni diasporasının ağzıyla konuştuğunu", bu yaklaşımı iyi niyetli bulmadıklarını ve kınadıklarını bildirdi.

Gül'ün katılmadığı yerler var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasını değerlendirirken, açıklamada katılmadığı yönler bulunduğunu belirterek, "Özellikle 1915'te hayatını kaybeden yüz binlerce Türk ve Müslüman var. Hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir" dedi.

"Denge metni"
Başbakan Erdoğan, Obama'nın "Ermeni Anma Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamayı, "Sayın Başkanın hazırlanan metnini bir denge metni olarak görüyorum. Bu metin bir defa bizi tatmin eden bir metin değildir" sözleriyle değerlendirdi. Tarihi, geçmişi araştırmanın siyasetçilerin değil, tarihçilerin işi olduğunu, hatta hukukçuların da işin içine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Araştırmalar yapılsın ondan sonra biz siyasilerin önüne bu konulsun" dedi.