O tankların nereye ateş edeceği belli mi?

Dün gece sınıra 25 km uzaklıktaki Gentariye Bölgesi’nde ordu birlikleri ile çatışmaya giren “muhalifler” 9 Suriye askerini öldürürken, 2 tank ve çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdi. Yaralı “muhalifler” ise Akçakale’de tedavi altına alındı.

Suriye’de bayram sırasında ateşkes tartışmaları sürerken, dün gece Suriye ordusu ile “muhalifler” arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda, muhaliflerin Suriye ordusuna ait iki tankı ve çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdiği ve 9 askeri öldürdüğü bildirilirken, yaralanan muhaliflerin ise Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde tedavi altına alındığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre, iki tankı Akçakale’nin birkaç yüz metre uzağında bulunan Telebyad ilçesindeki Gümrük Müdürlüğü bahçesine getiren muhalifler, uluslararası kamuoyunda bayramda ateşkes kararı alındığına dair yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söylediler.

Dün BM Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi’nin Suriye yönetimiyle muhalifler arasında Kurban Bayramı sırasında ateşkes yapılması konusunda anlaşma sağlandığını açıklamasının ardından, aynı gün muhaliflerin düzenlediği saldırılarda Şam’da toplam 31 kişi katledilmişti.

Ya o tanklar Türkiye’yi vurursa?
Ekim başında Akçakale’ye düşen havan mermisi sonucunda 5 vatandaş yaşamını yitirmişti. Suriye’den gelen havan mermisinin kimin tarafından atıldığı hâlâ açıklığa kavuşmazken, AKP hükümeti jet hızıyla meclisten savaş tezkeresini geçirmiş ve topçu saldırılarıyla Suriye ordusuna ait hedefleri vurmuştu.

Akçakale olayının Türkiye’nin ilan edilmemiş bir savaş başlatarak sınır bölgesinde Suriye ordusunu hareketsiz kılmak için yaratılan bir bahane olduğu yönündeki iddialar da geçerliliğini koruyor. Olayın bir provokasyon olduğu iddiaları ise geçerliliğini korurken, muhaliflerin ele geçirerek sınıra getirdikleri bu tankları yeni bir provokasyonun kapılarını aralamak için kullanmayacaklarının ise herhangi bir garantisi bulunmuyor.

(soL-Haber Merkezi)