Numan Kurtulmuş söylediklerinin arkasında durabilecek mi?

AKP’li olmadan önce sarf ettiği “Karunlaşmayacağız, Firavunlaşmayacağız, Belamlaşmayacağız” sözlerinin arkasında olduğunu belirten, Kurtulmuş’ın “AKP karşıtı” olduğu dönem söylediği diğer sözleri arkasında durup durmayacağı merak ediliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TV8’de katıldığı programda HAS Parti Genel Başkanı olduğu dönemde söylediği “Karunlaşmayacağız, Firavunlaşmayacağız, Belamlaşmayacağız” sözlerinin arkasında durduğunu belirtti.

Bahsi geçen sözlerini hem kendi siyaseti için hem de herkes için söylediğini ifade eden Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı:

“Bu benim Genel Başkanlığa ilk başladığım dönemden itibaren söylediğim sözlerdi. Biz medeniyet değerleri üzerinde siyaset yapılmasını doğru buluyoruz. Bunun en temel değerlerinden birisi de 'insanların eşitliği' prensibidir. Yani bütün insanlar yaradılışta eşittir, bu eşitliği bozan birtakım toplumsal hastalıklar vardır, bunların ortadan kaldırılması siyasetin temel vazifesidir. Bunlardan birisi de Karunlaşmak'tır. Yani mali gücü eline alarak 'ben insanlardan üstünüm' demektir. Bir diğeri Firavunlaşmak'tır. Yani siyasal gücü eline alarak üstünlük iddiasında bulunmaktır. Üçüncüsü de dini açıdan insanların üzerinde bir üstünlük iddiasında bulunmaktır. Bu söylediğim şey medeniyet siyasetinin genel çerçevesidir. Bunu her yerde söyledim. Hem kendi siyasetim için hem de herkes için bu sözleri söyledim ben.”

Saadet Partisi ve HAS Parti’de genel başkanlık yaptığı dönemde AKP karşıtı söylemleriyle kamuoyunun dikkatini çeken Kurtulmuş’un AKP konusunda sarf ettiği diğer açıklamalarını nasıl sahipleneceği ise merak konusu.

“AKP’nin siyaset tarzını kamplaşmacı ve gerilimli”
“HAS Parti’yi kurduktan sonra siyasette yeni bir tarz ve yeni bir üslup yaratmak iddiasıyla yola çıktıklarını ifade eden Kurtuluş, Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP’nin siyaset tarzını “kamplaşmacı ve gerilimli” olmakla eleştirmekteydi.

“AKP Türkiye’yi işsizlik ve fukaralık sürecine sürükledi”
HAS Parti döneminde neoliberalizm karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Kurulmuş, AKP’yi Kemal Derviş'in ekonomik programını izleyerek Türkiye’deki herkesi borçlu hale getirmek, fabrikaları kapatmak, çiftçi ve esnafın işlerinin bozulmasına neden olmak, Türkiye’yi işsizlik ve fukaralık sürecine sürüklemekle suçluyordu. Bu dönemde özelleştirmelere de karşı çıkan Kurtulmuş’un ülke tarihinin en özelleştirmeci partisine Ekonomi İşlerinde Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduktan sonra bu konuda ne açıklama yapacağı merak edilmekte.

“Batı tarafından biçilen rol model Yeni Osmanlıcılık’ı kabul etmemek lazım”
AKP’nin dış siyasetini de eleştiren Kurtulmuş, Afganistan’da ve Lübnan’da emperyalist güçlere aracılık yapıldığını belirtmiş, Kürecik’teki füze kalkanına ise karşı çıkarak Türkiye’nin İran’a saldırının örgütlenmesi için ABD’nin oyuncağı olduğunu söylemişti. Kurtulmuş Yeni Osmanlıcılık politikasını ise şu sözlerle eleştirmişti:

“AKP’ye bölgede güç odağı olması için Yeni Osmanlıcılık diye Osmanlı’yı bitiren Batı tarafından biçilen rol modelini kabul etmemek lazım.”

Yeni Osmanlıcılık politikasını batı tarafından biçilen rol model” olarak tanımlayan Kurtulmuş’un emperyalizmle ilişkiler konusunda bundan sonra yapacağı açıklamalar da merak edilmekte.

(soL - Haber Merkezi)