Noter tasdikli torpil kadrosu

Ankara Tabip Odası, bir tıp fakültesine atanacak kadroların 32 tanesini tespit edip isimleri noterden tasdik ettirdi. 31'i doğru çıktı. Adrese teslim atama pes dedirtti.

Akşam gazetesinden Dilek Gedik'in haberi şöyle:

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde atama skandalı... 33 akademik personel için belirlenen 'adaya özgü' kriterleri fark eden ATO, 'Bu kişiler atanacak' diye notere başvurdu. Başarı oranı yüzde 100'e yakın...

Üniversite, 26 Ocak'ta kadro ilanı yaptı. Ancak belirlenen kriterler hekimleri kızdırdı. ATO ve Sağlık Hizmet Emekçileri, başvuru süresi dolmadan 3 gün önce 'atanacakların' listesini yaptı, 32 kişinin adını noterde belgeledi. 31 isim doğru çıktı, ATO Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

İlandaki dikkat çekici kriterler ise şöyleydi:

Yıl yıl farklı
- Enfeksiyon Hastalıkları dalında, profesör kadrosu için '10 yıl' şartı istendi. Ancak Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı'na açılan profesörlük kadrosunda '8 ', Nöroloji dalında ise '5 yıl profesörlük' şartı getirildi.

- Daha önce hiçbir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmamış olan Prof. Metin Doğan'ın rektör olarak atandığı kadrolar için şartlar, süreye ilişkin farklı kriterlerle de sınırlı kalmadı. Kimi kadrolarda 'üst düzey sağlık idareciliği', kiminde 'sağlık idareciliği', kiminde 'üst düzey hastane ve sağlık yöneticiliği' gibi koşullar arandı. Bu kadrolar için de yine farklı yıllar içeren süre kriterleri getirildi.

Kabızlık cerrahisi şartı
- Bilimsel yanı olmayan kriterlerin hangi isimleri işaret ettiğini ise ATO ve SES tespit etti. Bazı kadrolarda ise 'Hastane kalite değerlendirmesinde sertifika sahibi olma', 'ilaç etik kurul sertifikası sahibi olma', 'Erasmus programları konusunda deneyim sahibi olma' gibi belgeler istendi.

- En çarpıcısı ise genel cerrahide yaşandı. Tek bir yardımcı doçentin alındığı kadro için adayın 'konstipasyon' (kabızlık) cerrahisi konusunda deneyim sahibi olması istendi.

- Üroloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum ana bilim dallarına alınacak kadrolarda, 'robotik cerrahi konusunda uzmanlık', 'sertifika' gibi şartlar arandı. Ancak bu alanda uzmanlaşılabilecek 'Da Vinci Robotu' Ankara'da sadece Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde var. Atanan kişi de o hastaneden.

Kimse başvuramadı
ATO Başkanı Dr. Bayazıt İlhan tepkili: Ankara İl Sağlık Müdürü'nün yardımcı doçent kadrosuna atanıp 2 gün sonra müdürlük görevine döndüğü görülmekte. Jet profesörlük kavramına jet yrd. doçentlik kavramı eklendi. 32 isimden 31'inin ataması adrese teslim kadroların sahiplerini bulması. Atanacak bazı isimler daha o tarihlerde tebrikleri kabul ediyordu. O kadar kısıtlayıcı hükümler konulmuş ki, atanacak isimler dışında başvuru olduğunu sanmıyorum. Çok geniş bir disipline sahip genel cerrahide sadece kabızlık cerrahisinde uzmanlık kriteri konmasında nasıl bilimsel bir yarar gözetiliyor olabilir? Genel Cerrahi'de böyle bir uzmanlık yok.

İki görev bir arada
Aralarında Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy'un da olduğu 31 ismin mevcut görevlerinini yanı sıra yeni kadrolarının yüklediği sorumlulukları da ek olarak sürdüreceği belirtiliyor.

32'de 31 ismi tutturdu
Atanan 31 isim şöyle:
Kardiyoloji: Prof. Engin Bozkurt, Doç. Tahir Durmaz, Doç. Talat Keleş
İç Hastalıkları: Prof. Bekir Çakır, Prof. Ertuğrul Kayaçetin, Doç. Reyhan Ünlü Ersoy, Doç. Osman Ersoy
l Aile Hekimliği: Yrd. Doçent Mehmet Uğurlu
l Enfeksiyon Hastalıkları: Prof. Mehmet Taşyaran
l Çocuk Hastalıkları: Prof. Bahattin Tunç
l Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon: Prof. Selami Akkuş
l Nöroloji: Prof. Orhan Deniz
l Psikiyatri: Prof. Ali Çayköylü
l Genel Cerrahi: Yrd. Doçent Samet Yalçın
l Ortopedi: Prof. Murat Bozkurt, Yrd. Doç. Mahmut Uğurlu
l Kadın Hastalıkları ve Doğum: Prof. Filiz Avşar
l Göz Hastalıkları: Yrd. Doçent Nurullah Çağıl, Yrd. Doçent Hasan Basri Çakmak
l Anesteziyoloji ve Reanimasyon: Doç. Abdulkadir But, Doç. Seval İzdeş, Yrd. Doç. Mustafa Aksoy
l Göğüs Cerrahisi: Prof. Nurettin Karaoğlanoğlu
l Kulak Burun Boğaz: Prof. Hakan Korkmaz, Yrd Doç. Sami Berçin
l Üroloji: Doç. Ali Fuat Atmaca
l Plastik Cerrahi: Prof. Ali Teoman Tellioğlu, Prof. Mustafa Deveci
l Biyokimya: Prof. Özcan Erel, Doç. Fatma Meriç Yılmaz
l Patoloji: Prof. Gülnur Güler