Neşet Ertaş son yolculuğuna uğurlandı: AKP cenazeyi şova çevirmek istedi!

Neşet Ertaş memleketi Kırşehir’de son yolculuğuna uğurlandı. Halkın sanatçısı Ertaş’ı son yolculuğuna binler uğurlarken cenaze töreninde bile siyasi rant peşinde koşanlara büyük tepki vardı.

Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir’de son yolculuğuna uğurlandı. “Ben halkın sanatçısıyım” diyen Ertaş’ı sevenleri son yolculuğunda da yalnız bırakmadı, cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninin siyasi şova dönüştürülmek istenmesi ise Ertaş'ın anısına saygısızlık olarak tepki topladı. Ertaş'ın tabutundaki Kırşehir Belediyesi yazısı, Erdoğan'ın cenaze törenin de yaptığı konuşma ve halk ile Ertaş'ın cenazesi arasına barikat kurulması törene gölge düşürdü.

Sanatçı dostları Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz, Ahmet Koç, Suavi, Orhan Gencebay , Sümer Ezgü, Arif Sağ, Kubat ve Bedia Akartürk’te Ertaş’ı uğurlayanlar arasındaydı.

Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem İnce ve Gürsel Tekin , MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı.

Berlin Alevi Toplumu ise yaptığı açıklamada “Cenazeye dahi el koyan devlet, aileye çok yoğun baskı uyguluyor. İnsana ve inanca yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz. Büyük ozanımız Neşet Ertaş bizim toplumumuzun çok değerli ve sembol bir ismidir. Biz ozanımızın Alevi geleneklere göre dedelerimiz tarafından cenazesinin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Erdoğan: 'Biz de garibiz'
Başbakan Tayyip Erdoğan kılınan cenaze namazının ardından imam tarafından "buyurun Başbakanım" denilerek konuşma yapmak için çağrıldı. Konuşmasına Arapça bir ayet okuyarak başlayan Erdoğan, ''Çok değerli dostumuz, abimiz, kardeşimiz, ozanımız Neşet Ertaş artık musalla taşında. Artık sözü yok. Söyleyeceğini söyledi 'Çaldım, söyledim, örnek olacak şeyler söyledim, bir çizgi ortaya koydum, ben de emanet olan nefsimi sahibime teslim ettim ve ona dönüyorum' diyor” ifadelerini kullandı.

Neşet Ertaş'ın, eserlerinde mahlas olarak ''Garip''i kullandığını söyleyen Erdoğan, ''Çünkü o, bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik, garip gideceğiz. Hepimiz aslında garibiz. Trilyonlar, milyonlar, makamlar mevkiler hepsi boş. Gidilecek olan yer malum iki metreküp kabir. O kabirde aslına dönecek. Çünkü topraktan geldik, yine toprağa dönüyoruz'' dedi.

Ertaş'ın tabutunda "Kırşehir Belediyesi"!
Cenaze töreninde Neşet Ertaş’ın tabutundaki “Kırşehir Belediyesi” yazısının kapatılmaması büyük tepki çekti. Normalde tabut üzerine serilen örtünün uzun olduğu ve bu yazıyı kapatacağı, burada ise reklam amaçlı bilerek kapatılmadığı yorumları yapıldı.

Kırşehir’in AKP’li Belediye Başkan’ı Yaşar Bahçeci ise kendisini “Bütün tabutlar standart” diyerek savundu. Bahçeci şunları söyledi, “Kırşehir Belediyesi'nin bütün tabutları standarttır. Buna özel bir tabut yapılmış değil. Mevcut tabutumuz ne ise o tabutla bu şekilde cenazeyi kaldırdık. Bu, bizim aklımıza gelmedi. Birileri herhalde ustamızın cenazesinde siyaset yapmak istiyor. Bunun öncesinde de bu tür provokatif eylemler oldu ama biz buna bulaşmadık, bulaşmayacağız da. Biz görevimizi yaptık.”

"Erdoğan geleceği için cenaze camiden kaldırıldı"
Berlin Alevi Toplumu ise bir açıklama yayınlayarak Neşet Ertaş’ın cenazesinin camiden kaldırılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Recep Tayyip Erdoğan’ın cenaze törenine katılacağı için cenazenin camiden kaldırılmak istendiği kaydedilirken, “Cenazeye dahi el koyan devlet, aileye çok yoğun baskı uyguluyor. İnsana ve inanca yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz” denildi.

Cenazenin Alevi Bektaşi geleneklerine göre kaldırılmasını gerektiği söylenen açıklamada, “Büyük ozanımız Neşet Ertaş bizim toplumumuzun çok değerli ve sembol bir ismidir. Biz ozanımızın Alevi geleneklere göre dedelerimiz tarafından cenazesinin kaldırılmasını istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Siyasi şova tepki büyük
Sosyal medyada ise cenaze töreninde yaşananlara büyük tepki vardı. Erdoğan ve AKP'li belediyenin cenaze törenini şova dönüştürmesine tepki gösteren yorumcular şu ifadeleri kullandılar:

hangiaysu ‏@hangiaysu
Neşet Ertaş'ın cenaze törenine katılan Erdoğan "Trilyonlar boş, dünya malı dünyada kalır" demiş. Sen gemileri sokacak yer bulursun giderayak

Ayşe Yetim ‏@AyseYetim34
Neyse ki RTE, Neşet Ertaş'ın cenaze törenindeki konuşmasına "Biliyorsunuz kendisi Alevi..." diye başlamadı...

sinem banarlı arslan ‏@sinembarslan
Neşet Ertaş'ın cenaze töreninde yaptığı konuşmanın videosunu tweet atan başbakanımız var.

Deli Gonca ‏@camelsoft_
RTE ve Kırşehir Belediye'sinin devlet sanatçılığını reddeden Neşet Ertaş'ın cenaze töreninde yaptıkları şova bakılırsaonu hiç anlamamışlar

Hulki Cevizoğlu ‏@mhulkicevizoglu
Canlı yayında Neşet Ertaş'ın cenaze törenini izliyorum. Sanki KIRŞEHİR BELEDİYESİ defnediliyor!

Mehmet S. Kesimoğlu ‏@mehmetkesimoglu
Bütün Türkiye susmuş, gözyaşlarını içine akıtıyor, Sn. Başbakan Neşet Ertaş'ın cenaze töreninde siyaset yapıyor! Artık ayıptır, ayıp!

Bertan Rona ‏@BertanRona
'Devlet sanatçısı' olmayı reddetmiş Neşet Ertaş'ın cenaze törenine davetsiz misafir kabilinden katılan devlet yetkilileri ne kadar iğrenç.

agresifadam ‏@agresifadam
Neşet Ertaş'ın tabutunda 'Kırşehir belediyesi' yazıyormuş,dua edin ki AKP yazmıyor

Rüzgar Deniz ‏@rzgr_dnz
Neşet Ertaş'ın cenazesini istismar etmeyen kaldı mı? Tabuta reklam koyanlar, konuşanlar ! Yazık !!!!

hakan murat karahan ‏@hakanra01
Neşet Ertaş'ın cenazesinde Kırşehir belediye başkanı, "benim Afyon valisinden eksiğim ne" çabalarında gibiydi.

banu tuna
Kırşehir Belediyesi cenaze sponsoru mu? Bir türlü olmayacak mı, kimseyi layıkıyla yolcu edemeyecek miyiz?

Ayrıca o musalla taşının etrafındaki pilili örtü nedir? rahmetlinin ismini A4 kağıda yazıp naylon dosyayla yapıştırmayı hiç saymıyorum

(soL -Haber Merkezi)