Neoconlar'a karşı Neo Osmanlılar!

Gülen cemaatinin düzenlediği Türkçe olimpiyatına giden gazetecilerin övgü dolu yazılarında, Gülen'in “ABD'nin Neoconlar'ı varsa Türkiye'nin de Neo Osmanlılar'ı olur” sözleri dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Fethullah Gülen cemaatinin düzenlediği 'Türkçe Olimpiyatı' Teksas Amerika finalinin jürisinde yer alan üç gazeteci, ABD'de Gülen ile de görüştüler. Gazetecilerin "ağızlarından bal damlarken", yazılarında, Gülen'e övgüler ve Gülen'in Ergenekon, Davos çıkışı, Yeni Osmanlıcılık ve dönüşü gibi konular üzerine değerlendirmelerine yer verildi.

Gülen cemaatinin düzenlediği Türkçe Olimpiyatı Teksas Amerika finalinin jürisinde yer almak üzere ABD'ye giden Bugün gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt ve Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, konuya ve Gülen ziyaretlerine ilişkin düşüncelerini köşelerine taşıdılar. Sabah yazarı Övür, son üç yazısını bu konuya ayırdı. 5 Mart tarihli yazısında, "Gülen orada adeta bir sürgün hayatı yaşıyor" diyen Övür, dünkü yazısında da, Gülen'in ne zaman döneceğine ilişkin sorusuna karşı, Gülen'in, "Gurbet bana giran geliyor" sözleriyle başlayan yanıtını aktardı: "Siz olanaklı görüyor musunuz bunu? Orda hükümeti zora sokmamak için şu an dönmeyi düşünmüyorum. Hissi hareket etmemeli. Olabilecek sıkıntıları hükümete fatura ederler. Yargının en sıkıntılı zamanlarında beraat aldım. Hukuken bir sorun yok dönmemde, ama hâlâ bazı dengeler aleyhte. Durumu bu haliyle korumak vacip gibi. Sonu nereye varır Allah bilir. Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız."

"Osmanlı'dan kalma müthiş bir kredimiz var"
Övür'ün yazısında belirttiğine göre, gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos çıkışı konusunu sormaları üzerine, Gülen şu yanıtı veriyor: "Başbakan'ın çıkışı doğru bir çıkıştı. Halk da desteğini verdi. Zaten daha sıcağı sıcağına özür dilemeleri de bunu gösteriyor. Türkiye'de Yavuz Sultan Selim gibi karşılandı." Gülen, yanıtında, Osmanlıcı bir söylem kullanırken, "Türkiye bölgede önemli bir ülke. Türkiye'siz bu bölge düşünülemez. Çünkü her yerde Osmanlı'dan kalma müthiş bir kredimiz var" diyor. Gülen, Irak'tan ABD'nin çekilmesiyle oluşacak duruma ilişkin de şu değerlendirmede bulunuyor: "Bölgelerin kaderi bu maalesef. Hariciler, Moğollar, Emeviler, Bizans geçti o bölgelerden. Osmanlı'ya kadar hep kan revan içinde kaldı. Jeopolitik olarak çok önemli bir yer. En sorunsuz zamanları Osmanlı dönemi olmuş. Dileriz Yeni Osmanlı ruhu olur oralarda. Neoconlar'a karşı Neo Osmanlılar. ABD'nin Neoconlar'ı varsa Türkiye'nin de Neo Osmanlılar'ı olur."

"Bu işin içinde bir 'GATA'kulli var"

Övür, Gülen'in Ergekon üzerine çeşitli açıklamalarına da yer veriyor. "Bu işlerin sulandırıldığı gibi bir kaygı var. Bana da öyle geliyor. Baksanıza sürekli Silivri Cezaevi'yle GATA arasında, bir ara Cengiz Çandar söyledi, yatay geçiş, yani yatış geçişi var. Bizim Erzurumlular bunu şöyle yorumluyor: 'Bu işin içinde bir 'GATA'kulli var.' " Ve Övür bu son cümleyi, yazısına başlık seçiyor.

Gazetecilerin Gülen sevdası
Övür'ün yazısı "Ülkesinin özlemiyle yaşayan bu kanaat önderini, kar altındaki olağanüstü doğayla baş başa bırakıp, sadece selamlarını alıp Türkiye'ye doğru yola çıkıyoruz" sözleriyle sona erdirirken, Bugün gazetesinden Başyurt ve Taşgetiren de yazılarında Gülen'e övgü dolu ifadeler kullandılar. Başyurt, Gülen'in ABD'deki okullarına ve Türkçe olimpiyatlarına değinerek, "Gülen hareketine mensup gönül erlerinin dünyanın dört bir yanında sessiz sedasız ortaya koydukları bu inanılmaz gayretler, dünyayı daha huzurlu ve yaşanılır bir hale getiriyor" diyor. Taşgetiren, bir yazısında Gülen'le görüşmelerinden notlara yer verirken, "5 kıtada koşanlar Houston - New York" başlıklı bir başka yazısında, Gülen okullarının ABD'de ki "başarılarından" bahsediyor. Taşgetiren de yazısını "5 kıtada, iyilik üzerine olsun da, hangi saikla olursa olsun, koşanlara selam" sözleriyle bitiriyor.