NATO yarım asırdan uzun süredir İzmir’de

İzmir’de bulunan Şirinyer NATO karargahı 1952’den beri ABD’nin hizmetinde.

İzmir’in Buca ilçesi Şirinyer semtinde bulunan NATO karargahı, Soğuk Savaş'ta ABD’nin Sovyetler Birliği’ne karşı yürüttüğü askeri saldırganlığın ilk merkezlerinden oldu. Türkiye’nin NATO’ya kabul edilme tarihi 18 Şubat 1952 iken, Şirinyer’e askeri üs kurulmasına 18 Haziran 1952’de karar verildi.

Eylül 1952’de tamamlanan Şirinyer NATO üssünün ilk görevi, Güneydoğu Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı olarak belirlendi. 1952 - 1954 yılları arasında karargahta Türk, Yunan ve Amerikalı askerler bulunurken, 1954 yılından itibaren Fransız, İtalyan ve İngiliz askerler de yerleşti. 1954 yılında kapsamının genişlemesinden kaynaklı karargah merkezi İzmir Alsancak’a taşındı.

30 Haziran 1978’de karargahın idaresi Amerika’dan Türkiye’ye verilirken, Orgeneral Vecihi Akın ABD’lilerden yönetimi devralan komutan oldu. Mart 1994’te komutanlığın Buca Şirinyer’de şu anda bulunduğu merkezin inşaatı tamamlandı ve Nisan 1994’te komutanlık tekrar Şirinyer’e taşındı.

Yeni taşınılan Şirinyer üssüne eski Güneydoğu Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Vecihi Akın’ın adı verildi. NATO’nun 1999’da aldığı karar ile Vecihi Akın Kışlası’nın yeni görev tanımı Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı oldu ve sadece kara değil aynı zamanda deniz ve hava kuvvetlerinden de komutanlar ve askerler karargahta görevlendirilmeye başlandı.

11 Ağustos 2004’te kapanan NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı, yerini NATO Güney Avrupa Hava Unsur Komutanlığı’na bıraktı. NATO’nun Güney Avrupa’da yapacağı hava harekatlarının ve tatbikatlarının yönetildiği yeni üs, Libya’ya gerçekleştirilen NATO saldırısında da kilit rol taşıyor.

“Askeri kıyafetle dolaşmayın”

TSK’nın kışlası olarak da kullanılan Orgeneral Vecihi Akın kışlasında halihazırda NATO üyesi ülkelerden çeşitli uyruklarda personel görev yaparken, bu askerlere Türkiye’ye ilk gelişleri sırasında turist vizesi veriliyor.

ABD’li askerlere bilgi vermek amacıyla kurulmuş olan web sitelerinde, askeri personelin uyması gereken kurallar arasında, İzmir içinde turist olarak dolaşmaları ve kesinlikle askeri kimliklerini açığa çıkarmamaları da bulunuyor.

Askerlerin uyması gereken kurallardan biri de, karargah dışında kesinlikle sivil kıyafetle dolaşmak. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin her yerinde askerlerin kesinlikle üniforma ile dolaşmamaları belirtiliyor.

(soL – Haber Masası)