"Namaz kıl, suç işleme!"

Star Gazetesi yazarı Murat Birsel’in biraraya getirdiği kritik tespit ve derin tahlillere göre “namazın suçu engellediği” bilimsel olarak netleşmek üzere. Bir dizi medya organının heyecanla karşılayıp duyurduğu “tezi” kadar, yazarın sergilediği gazetecilik örneği de dikkati hak ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Murat Birsel dün Star'da yayınlanan köşe yazısında namazın suçu engellediğini iddia etti. Time dergisinin bu haftaki kapak konusundan esinlenerek yazdığı, bir film ve internetten edindiği verilerle desteklediği yazısında Birsel, namaz kılınan şehirlerin suç oranlarının daha düşük olma varsayımını tartışıyor.

Yazar "...bir ülkede namaz kılınıyorsa toplam suç istatistiklerinin hemen hepsinde Müslüman toplumlarda suça eğilim düşük çıkıyor." sözleriyle tezini temellendirerek "kişi başına düşen cinayet istatistiği"yle de bilimsel kanıtlar sunuyor okurlarına. Haddi olmayan bir konuda kalem oynatacağı için yazısına "peşin özürle" başlayan Birsel'in çekingenliğinin bilimsellik iddiasında değil dinsel alanda olduğu görülüyor. Akıl ettiği konunun her iki alan için de "ufuk açıcı" olduğunu düşünen Murat Birsel, "yararlı" olma çabasını sonuna kadar zorluyor.

Dinsel başlıklara popüler bilim dergilerinden çıkma tezlerle inandırıcılık kazandırma çabası yazarımız gibi çok sayıda kanaat önderini pençesine almış bir tutku. Ancak Birsel'i farklı kılan tasarımının akıllılığı verdiği uğraşın kendinde saklı.

Israrla her alanda söz söyleme iddialılığı ve ileti mail haberciliğindeki ustalığıyla tanınan Birsel, takipçilerini hiçbir dönem kendinden mahrum bırakmamayı başarmış bir gazeteci. Başarılı olunamasa da çabalamanın kendisinin süreklilik garantisi anlamına geldiğinin yaşayan örneği elbette genç gazeteciler için de hisse dolu bir vaka.