Mümtazer Türköne'den gericilere 'devrimci olma zamanı' çağrısı

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz-er Türköne, imam-hatip okullarının miladını doldurduğunu yazarken muhafazakar kesimi, otobana uygun yeni bir din eğitimi modeli için arayışa çağırıyor.

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz-er Türköne bir süredir gerici yazarların da dikkatini çeken ve tartışmalara yol açan bir tartışma başlattı. “İmam Hatipler Misyonunu” doldurdu diyen Türköne, “Din eğitimi üzerindeki devlet tekelini kaldırın. Muhafazakârlık bir yerden sonra delikanlı adamı bozar şimdi devrimci olmanın vakti” diyor.

“Din eğitimi sivil topluma emanet edilmeli”
Bir süredir imam-hatip okullarının misyonlarını tamamladığı şeklinde yazılar kaleme alan Türköne, konuya ilişkin ilk yazısında “İmam-Hatiplerin karşıladığı ihtiyacın artık devletin dışına çıkartılması, yani sivil topluma emanet edilmesi gerekiyor” dedi.

“Toplumun tamamına din eğitimi verip sorunu çözelim”
Bu yazının hemen ardından imam-hatiplerin kalması gerektiğini savunan bir kısım yazarla tartışmaya giren Türköne, toplumun bir kısmına değil tamamına din eğitimi veren bir modelin daha önemli olduğunu şu şekilde dile getirdi:

“Hareket noktam şu: Merkeze İmam-Hatipleri almak doğru değil. Türkiye'nin maalesef hâlâ çözmediği bir din eğitimi sorunu var. Din eğitiminin demokratik ve özgür bir toplumun standartlarına uygun şekilde çözülememesi, eğitim sisteminin tamamı üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor. Sorunumuz ne? İmam-Hatipleri yaşatmak ve büyütmek mi? Yoksa toplumun din eğitimi ihtiyacını örgün eğitim sistemi içinde bütünüyle karşılamak mı? Doğru yöntem ikinci soruya cevap aramak değil mi?”

İmam Hatip artık devleti yönetiyor
İmam Hatiplerin Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun amir hükmüyle kurulduğunu ve devlet tekelini simgelediğini belirten Türköne, buna karşın imam-hatip okullarının yıllarca vesayetçi azınlığa karşı bir direniş noktası olduğunu, ancak şu anda dünün muhalif kurumları olan İmam-Hatiplerin bugün devleti yönettiğini bu yüzden artık farklı bir din eğitimi modeline geçilmesi gerektiğini yazdı.

“Artık otobana uygun bir araca ihtiyacımız var”
İmam-Hatipleri, demir tekerlekli eski model John Deere traktörlere benzettiğini yazan Türköne,

“Vaktiyle koca bir millet bu traktörlerle tarla sürdü, ekin ekti ve çamurlu-taşlı yolları aştı. Ekilen tohumların mahsulleri ortada. Bugün aynı traktörle otobanda seyredemezsiniz. Nitekim AKP hükümeti "yol medeniyettir" demiyor mu? Otobana uygun medenî, konforlu ve süratli araçlara ihtiyacınız var.”

Bugün ülkenin her yeri bereketli
İmam-hatiplerin önceki dönemlerde uçsuz bucaksız çöllerdeki vahalar gibi olduğunu belirten Türköne, artık ülkenin her yerinin bereketli olduğunu belirterek şu sözleri dile getirdi:

“Dün İmam Hatipler, uçsuz bucaksız çöllerde küçük vahalar gibiydi. Bugün ülkenin her yeri bereketli. Neden din eğitiminin başına bir vana yerleştirip devletin eline veriyor ve bu alanı bir siyasî tartışma ve kutuplaşma konusu olarak tutuyorsunuz?”

Mümtaz-er Türköne gericileri devrimci olmaya çağırdı
Konuya ilişkin bugün kaleme aldığı son yazısında gericileri devrimci olmaya çağıran Türköne, devlet eliyle din eğitiminin verilmemesi gerektiğini belirterek, yerine nasıl bir model önerdiğini ise dile getirmekten kaçındı. Türöne’nin sivil toplum önerisi, halk kendi dinini öğretmekte aciz değil sözleri "zaten din eğitimini cemaat mi veriyor" demek istedi sorusunu akıllara getirdi.

İşte Türköne’nin bugünkü yazısından notlar:

"Toplumun din eğitimi ihtiyacını, o dar alana münhasır olmaktan çıkartın. Din eğitimi üzerindeki devlet tekelini kaldırın. Muhafazakârlık bir yerden sonra delikanlı adamı bozar şimdi devrimci olmanın vakti.

Dünün idealist öğretmenleri ve onların yetiştirdiği sabırlı ve uzağı gören gençler, bu açılan küçük kapıdan girip devletin zirvesine çıktılar. Halkın kendi inancına sahip çıktığı zor günler geride kaldı. Bugün, "devlet elini neye atarsa kurutur din eğitimini de" demindeyiz.

Din eğitimi ihtiyacı mutlaka karşılanmalı. Peki devlet tekeli, yani imam hatiplerle mi? İmam hatiplere hâlâ ihtiyacımız var mı?"

(soL - Haber Merkezi)