Mümtazer Türköne Ergenekon için günah çıkarttı

Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne "ülkücü bir militan" olduğu döneme dair günah çıkarttı. Türköne'nin "karşılıklı kutuplaşma" dönemi olarak tarif ettiği 80 öncesini Türkiye'nin bugününe benzetti.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne katıldığı televizyon programında "ülkücü bir militan" olduğunu söylediği döneme dair günah çıkarttı. "80 öncesi ile şu an arasında fark yok" diyen Türköne dönemin "kutuplaşması"nda bir militan olarak yer aldığını ve o dönemki katliamların kontrgerilla marifeti olduğunu sözlerine ekledi. Türköne kontrgerillanın kendisine ne gibi görevler vermiş olduğunu ise anlatmaktan kaçındı.

1980 öncesi kutuplaşma dönemiymiş
Ergenekon soruşturmasına verdiği koşulsuz destek ile gündeme gelen yazar 1980 öncesini "bir kutuplaşma" dönemi olarak tarif etti. "Türkiye'de 1968'den 6. Filo olaylarından itibaren, Maraş Katliamı, Çorum olayları, 1 Mayıs katliamı ve buna benzer tüm olayların hepsi kontrgerilla marifetidir." diyen Türköne Ergenekon soruşurmasının bir kontrgerilla temizleme operasyonu olduğunu ispatlamaya çalıştı.

Geçmişte solcularla sağcıların birbirine kırdırıldığını anlatan Türköne böylelikle solcuların da sağcılar gibi kontrgerilla tarfından yönlendirdiğini ima etti.

"bende bir ülkücü militan olarak kutuplaşmalarda yer aldım" diyen Türköne kendisine kontrgerilla tarafından verilen görevleri anlatmamayı tercih etti.

'1980 öncesine benziyor'
Ergenekon davasının bir siyasi hesaplaşma olduğunu ve kontrgerillayı temizlemek gibi bir amacı bulunmadığınına yönelik iddialara dolaylı yoldan cevap veren Türköne geçmişteki katliamların çatışma ortamının derinleştirilip buradan iktidar çıkarmak için tezgahlanmış olaylar olarak tanımladı. Türköne "bugün de aynı şey yapılıyor. Değişen, mantık olarak, bir şey yok. Geçmişten ders çıkarmak için benim de vebalim var. Film aynı film...." dedi.

80 darbesinden sonra yaşanan travmayı anlama çabasıyla akademik kariyere yöneldiğini belirten Türköne dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in ""devlet için kurşun atan da kurşun yiyen de şereflidir" sözünü kendisinin kaleme aldığı iddialarını yalanladı.