Muhafazakarlık azalıyormuş!

A&ampG araştırma şirketinin sahibi Adil Gür'e göre, Türkiye'de "ben muhafazakarım" diyenlerin sayısı artıyor, ama muhafazakarlık azalıyor. Taraf gazetesi, Gür'ün bu kanaatini manşetine taşıdı.

soL (HABER MERKEZİ) Dün, Taraf gazetesinin manşeti "Muhafazakârlık Azalıyor"du. Manşet, Neşe Düzel'in sorularını yanıtlayan A&ampG araştırma şirketinin sahibi Adil Gür'ün, "Türkiye muhafazakarlaşmıyor, aksine Türkiye modernleşiyor, Batılılaşıyor. Muhafazakarlık sadece görünürde artıyor" sözlerinden çıkmıştı.

"Devlet kurumlarında 'selamünaleyküm', iş kolaylaştırıyor"
Türkiye'de "ben muhafazakârım" diyenlerin de, "Türkiye laik bir devlet düzeninden Ilımlı İslam Devleti'ne gidiyor" diye düşünenlerin de sayılarının arttığını söyleyen Gür, buna karşın namaz kılanların, oruç tutanların ve başını örtenlerin sayısının azaldığını iddia etti. Gür, "devlet dairelerine ve resmi kurumlara gittiklerinde düne kadar 'günaydın, merhaba' diyenler, bugün 'selamünaleyküm' demeye başladılar" derken, insanların bu yolla işlerini daha rahat halledebileceklerini düşündüğünü belirtti. Gür'ün, insanların hissettiği bu baskıyı bir tercih olarak değerlendirerek "muhafazakarlık sadece sözde artıyor" tespitinde bulunması dikkat çekti.

Araştırma verilerine göre, örtünen ve oruç tutan nüfusun oransal olarak azaldığını ileri süren Gür, muhafazakarlığın artıyor gibi görünmesini şöyle açıkladı: "AKP iktidarının muhafazakar kesimlerin ekonomik olarak kalkınmasına bir faydası oldu. Düne kadar evlerinde, kendi mahallelerinde kapalı olanlar, şimdi çocuklarını Robert Kolej'de, Galatasaray'da okutmaya, kendileri de başörtüleriyle Bağdat Caddesi'nde, Nişantaşı'nda dolaşmaya başladılar. Muhafazakar kesimler oran olarak artmadılar, ama hayatın içinde daha görünür hale geldiler".

"AKP'yi yolsuzluk tartışmaları değil, ekonomi etkiler"
Yolsuzluk tartışmalarının yalnızca okumuş kesimin oylarını etkilediğini söyleyen Gür, "seçmenlerin sadece yüzde 15-20'sinin siyasi tercihi yolsuzluk iddialarından etkileniyor. Yüzde 80'i etkilenmiyor" dedi. Gür'e göre, laiklik tartışmaları da lehine olan AKP'nin oyları, ekonominin tartışılmaya başlanması durumunda düşebilir.

AKP'nin ikinci kez iktidara gelme nedeninin ekonomik başarı olduğunu ileri süren Gür, "ekonomide durgunluk devam ederse, iktidar oy kaybeder. Yaptığımız bütün araştırmalar, düşük gelirli seçmenlerin AKP'ye olan büyük desteğinin 2008 başına kadar sürdüğünü gösterdi. Ancak 2008 Ocak'ında global ekonomide olumsuzluklar başladı. Petrol fiyatları arttı, Amerika'daki konut krizi dünyaya yayıldı. Araştırmalarımıza göre, AKP'nin sadık seçmen kitlesinde hoşnutsuzluk başladı" dedi.

Gür, AKP'ye oy veren düşük gelirlilerin, enflasyonu yüzde 35-40 gibi hissettiğini söyledi. "Mesela 22 Temmuz genel seçimlerinde AKP'ye oy veren köylüler, çiftçiler, artık bugün geleceklerinden endişe ediyorlar. Yaşam standartlarının düşmesiyle ilgili şikâyetleri hızla artıyor bunların. Oy verecek başka parti bulamadıklarından, AKP'yi kerhen destekliyorlar şimdi."