Modern tıp gericiler eliyle 'hacamat' ediliyor

İstanbul'da toplanacak 2. Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu, modern tıp uygulamarının gericilik eliyle yozlaştırılmasında yeni bir aşama olarak görülüyor.

Emine Erdoğan ile Dışışleri Bakanı’nın eşi Sare Davutoğlu’nun himayelerinde yapılacak olan 2. Uluslarası Kupa Terapisi Sempozyumu 28-30 Eylül tarihlerinde İstanbul’da başlıyor. Geçen yıl ilki düzenlenen etkinlik, sağlık çevrelerine “islami allternatif tıp yöntemi” olarak sunulmuştu.

Sempozyumda başlıca “Osmanlı’da Kupa Tedavisi”, “Nijerya’da Kupa Tedavisi”, “Hastane Tabanlı Kesitsel Hacamat Çalışması” gibi başlıklar dikkat çekiyor. Düzenleyicilerden İstanbul Doğal Sağlık Enstitüsü adlı kurumun internet sitesinde amaçlarının, unutulmuş şifa kaynaklarını yeniden keşfetmek, canlandırmak ve yaygınlaştırmak olduğu ifade ediliyor. Ayrıca sağlık ihtiyaçlarını fıtri, doğal, ekolojik ve zarar vermeyen yöntemlerle karşılamanın yollarını aramak sonuçları ilgililerle paylaşmaktan söz ediliyor.

Düzenleyicileri arasında daha çok Vahabi yönelimli kişilerin olduğu gözlenen sempozyum programında yerli akademik katılımcıların azlığı ise dikkat çekiyor. Uluslarası hakemli tıp dergilerinde eski adı "hacamat" olan kupa tedavisi ile ilgili çalışmalara rastlanmazken gündeme getiriliş zamanlaması oldukça anlamlı olduğu gözleniyor. Tıpta geçerliliği kanıtlanmayan ve gücünü peygamber hadislerinden aldığı söylenen hacamat yönteminin pazarlanmasının amacının, modern tıbbın gericileştirilmesi ve yozlaştırılması olduğu ortaya çıkıyor.

(soL - Bursa)