Mısır Büyükelçisi: Türkiye bize model ülke olamaz

Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, Türkiye dahil hiçbir ülkenin kendilerine model olamayacağını söyledi. Salaheldin “Mısır, Türkiye değil Türkiye de Suudi Arabistan değil. Her ükenin kendi karakteristiği var” dedi.

Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, NTV’de canlı yayın konuğu oldu ve Mısır'da yaşananlara dair soruları yanıtladı. Türkiye'nin Mısır ve Arap dünyasına model ülke olamayacağını belirten büyükelçi, dün iktidarla muhalefet arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin “Genel bir anlaşma üzerine odaklanıldı. Bu anlaşmanın sonucunda basına açıklamda bulunulacak” dedi.

"Mısır Türkiye değil"
Türkiye’nin Mısır’a model olacağı tartışmalarına da değinen Mısır Büyükelçisi Salaheldin, şöyle konuştu: “Aslına bakarsanız hiçbir ülkenin diğer ülkeler tarafından taklit edinebileceğini düşünmüyorum. Pek çok kişi Mısır’daki çatışmalar başlayınca Tunus’tan bahsetti. Mısır, Tunus değil Türkiye değil. Türkiye de Suudi Arabistan değil, Fas değil. Her ükenin kendine özgü birtakım karakteristikleri var. Ortak olduğumuz, müşterek olduğumuz noktalar var ama farklı olduğumuz noktalar da söz konusu. Tabii ki birbirimizden çok şey öğrenebiliriz.

Pek çok insan, pek çok farklı grup, 20-30 yıl boyunca Türkiye’nin iç meselelerine karışmaya çalıştı. Türkiye, ‘Yalnızca Türkiye halkı siyasi kurumlarına, politikalarına karar verebilir’ dedi. Bence Mısır da şu anda aynı şeyi yapıyor.”

Erdoğan'ın sözlerine yanıt: Kararı Mısırlılar verir
Başbakan Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e yaptığı “Halkın sesine kulak ver” çağrısına da değinen Büyükelçi Salaheldin, “Tabii ki bu açıklamalarla ilgili olarak Ankara Büyükelçisi’yle resmi iletişime geçildi. Statejik ilişkileri geliştirmek için büyük istek var. Mısır halkı ‘Hiçbir şekilde dışarıdan müdahale istemiyoruz’ dedi. Bizim işlerimize duyulan ilgiyi gayet iyi anlıyoruz. Bu makul ama herhangi bir müdahale olmamalıdır. Neyin ve ne zaman yapılacağına Mısırlılar karar verir" dedi.

İktidar ile Müslüman Kardeşler'in başını çektiği muhalif grupları arasındaki görüşmenin detaylarıyla ilişkin bazı bilgiler de veren Salaheldin, şunları söyledi:

“Temel olarak bir mekanizma üzerinde anlaştılar. Bu mekanizmada halka cumhurbaşkanı tarafından verdiği vaatler nasıl hayata geçirilecek, yeni cumhurbaşkanının barışçıl bir şekilde seçilmesi için geçiş nasıl sağlanacak, anayasa nasıl değiştirilecek, parlamentodaki tartışmalı sandalyeler üzerindeki sorunlar nasıl çözülecek. Bütün bu talepler soruşturmalara paralel olarak gerçekleştirilecek. Üç soruşturma var ilki 25 Ocak ve sonrasında yaşananlarla ilgili. Bir diğeri siyasi ve ekonomik yolsuzluklarla ilgili bir soruşturma. Üçüncüsü ise tutuklanan ve gözaltına alınanlarla ilgili soruşturma. “