Milli Görüş'ü temsile devam

Meclis başkanlığının tekrar Milli Görüş’e devrini temsil eden Mehmet Ali Şahin, imam-hatip yıllarından bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınında bulunuyor. Şahin, bakanlık dönemlerinde yaptığı kimi çıkışlarla izleyenlere pes dedirtmişti.

Meclis Başkanlığı'na Mehmet Ali Şahin’in seçilmesi, Köksal Toptan’ın ardından bu makamın tekrar Milli Görüş'e devri olarak yorumlanıyor.

Lise yıllarından bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınında bulunan Şahin, AKP hükümetlerinde geçirdiği bakanlık yıllarında yaptığı çıkışlarla izleyenlere pes dedirtmişti.

İmam hatip kökenli
Yeni Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 1950 yılında Karabük’ün Ovacık İlçesi’ne bağlı Ekincik köyünde doğdu. İlkokulu bu köyde bitiren Şahin, ortaokul ve liseyi İstanbul’da amcasının yanında kalarak okudu. Ortaokulu ve ardından lisenin bir bölümünü İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okuyan Şahin, bu okulda Recep Tayyip Erdoğan’la tanıştı ve yakın bir arkadaşlık sürdürdü. Şahin, lisenin son yıllarında imam hatip lisesinden ayrılıp Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi’ne geçti ve bu okuldan mezun oldu ancak her ikisi de Milli Görüşçü olan ikilinin yakın ilişkisi devam etti.

Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Şahin, mezun olmasının ardından bir süre serbest avukat olarak çalıştı. Bir dönem İstanbul Fatih Belediye Başkanlığı yapan Şahin, daha sonra milletvekilliğine aday oldu.

20’nci dönem Refah Partisi, 21’inci dönem Fazilet Partisi ve 22’nci dönem AKP İstanbul 23’ncü dönem AKP Antalya milletvekili olarak Meclis’te görev yapan Şahin, 22’nci dönemde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve 23’üncü dönemde ise Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

Son döneme damgasını vuran Ergenekon Operasyonu’nun başlangıcı ve en şiddetli dönemi, Şahin’in Adalet Bakanlığı dönemine denk geldi.

Eşini Haberal tedavi etti
Evli olan Şahin, 4 çocuk babası. Eşi Saniye Şahin’in tesettürlü olduğu, ancak türban bağlama şeklinin kabinedeki diğer eşlere göre farklı olduğu biliniyor.

Eşi ve çocuklarıyla çok fazla kamuoyunun önünde görünmeyen Şahin, bir süre önce eşi Saniye Şahin’in sağlık sorunları ile uğraşmıştı. Saniye Şahin’e, Mehmet Ali Şahin’in Adalet Bakanlığı döneminde gözaltına alınan ve şu an Ergenekon davası nedeniyle tutuklu bulunan Mehmet Haberal tarafından böbrek nakli yapılmıştı.

“Benim yerel yönetimim işini bilir”
Yeni Meclis Başkanı Şahin, AKP hükümetlerinde gerçekleştirdiği bakanlık görevlerinde yaptığı pes dedirten çıkışlarla gündeme gelmişti. Bunlardan bazıları şöyle:

- 2006 yılında kamu emekçileriyle hükümet arasında süren toplu görüşmelerin çıkmaza girmesi ve kamu emekçilerinin grev yolunu gündeme getirmeleri üzerine açıklama yapan Şahin, “Görevlerinizi ve sorumluluklarını bilerek hareket edin. Birtakım dolduruşlara gelmeyin çoluk çoçuğunuz var. Yasalar uygulanır hakkınızda, mağdur olursunuz” sözleriyle tehdit savurdu.

- Bakan Şahin, PKK tarafından rehin alınan ancak daha sonra serbest bırakılan 8 asker için “Kurtulduklarına sevinemedim” açıklamasında bulundu.

- Mehmet Ali Şahin’in Akfırat Belediyesi'nde yapılan yolsuzluk iddialarında adı geçti. Belediyenin muhasebe müdürü Şahin Yiğit mahkemeye sunduğu dilekçesinde, Adalet Eski Bakanı Mehmet Ali Şahin’e altın kaplı silah hediye edildiğini iddia etti. Yiğit, Şahin’in 2008 yılında yeni hizmet binasını ziyarete geldiğini ve yanında Futbol Federasyonu başkanlığı yapan Ayhan Bermek’in olduğunu savundu. Fatih Ulusoy’a ait Metrolife Evleri’nde bir villanın eski bakan Mehmet Ali Şahin’e verildiğini söyleyen Yiğit, dilekçesinde “Başkanımız Hilmi Yıldız’a sorulduğunda bu gerçek ortaya çıkacaktır. Bu villa bakan Mehmet Ali Şahin’e verilmiş, anlaşılmasın diye bir yakınının üzerine yapılmıştır” ifadelerine yer vermişti.

- 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde AKP’nin Antalya merkeze bağlı Varsak beldesindeki seçim bürosunun açılışına katılan Şahin, “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor” diyerek adeta itirafta bulundu ve büyük tepki topladı.