Milli Eğitim Bakanı yalan söylüyor: 'Halktan ciddi bir imam hatip talebi var'

Geçtiğimiz yıl AKP'nin dayatmasıyla uygulamaya konulan 4+4+4 ile birlikte birçok ilköğretim okulu ve lise, imam hatip yapılmış, bu okulları teşvik etmek için kampanyalar düzenlemişti. Buna karşın imam hatipler boş kalırken, Bakan Avcı, "Halktan ciddi bir imam hatip talebi var" diyerek açıkça yalan söyledi.

(soL - Haber Merkezi) AKP'nin geçtiğimiz yıl yaptığı imam hatip atılımı sonuç vermemiş, bu okullar rağbet görmemişti. Buna karşın bugün konuya ilişkin bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, hiçbir somut veri paylaşmadan "Halktan ciddi bir imam hatip talebi var" dedi.

Avcı gerçekleri söyleyemiyor
Öğrencilerin birinci önceliğinin Anadolu liseleri olmadığını öne süren Avcı, "Meslek liseleri ve imam hatipler Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil. Halktan ciddi bir imam hatip talebi var. Özellikle kız imam hatip okulları için bir talep var" diye konuştu.

Buna karşın geçtiğimiz yıl basına yansıyan haberlerin sadece bir kısmı şöyle:

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "İstanbul’da açtığımız ortaokullardan yaklaşık 73’ünde yeteri kadar öğrenci yok. Bu 73 okulu da belki kapatacağız. O okullardaki öğrencileri, yine aynı ilçede açılmış başka bir okula kaydırarak yeniden ortaokula dönüştürebileceğiz, ama henüz karar veremedik" dedi.

Anadolu Ajansı'nın Milli Eğitim Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre yurt genelindeki yeni açılan bağımsız imam hatip ortaokullarından 3'ü İstanbul'da olmak üzere 73'üne hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı.

-Bu yıl tam bin 141 imam hatip ortaokulu açan AKP, bu okulların kayıt sayıları düşük olunca okulların bir kısmında eskiye dönme kararı aldı. Türkiye genelinde birçok okulda 80 kişilik sınıflarda ders yapılırken, imam hatipler bomboş kaldı. Yaşanan bu durumun ardından boş olan imam hatiplerin bir kısmı ortaokul olacak.

Malatya'da bu sene açılan 19 imam hatibe okul başına 65 öğrenci düşerken, Yazıhan ilçesinde yalnızca 1 öğrenci kayıt yaptırdı. İlçe Milli Eğitim Müdürü buna rağmen, "Okulu kapatmayacağız, kayda özendirmek için çalışacağız" dedi.

-4+4+4 düzenlemesi sonrası açılan 24 imam Hatip ortaokulu için ayrılan 1200 kontenjanın 850’sinin dolduğu Bursa’da İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, okullar açılana kadar imam hatip ortaokullarına öğrenci kaydetmeye devam edeceklerini açıkladı.

Kastamonu Postası adlı internet gazetesinden Mustafa Afacan isimli bir yazar imam illerindeki imam hatip fiyaskosunu şu satırlarla anlatıyor: İlimizden rakamları paylaşalım. Kastamonu Merkez’de imkânsızlıktan üç imam hatip ortaokulu açılabilmişti! Şehri parselleyerek Kuzeykent’te, Mehmet Akif Mahallesi’nde, Atabey’de. Dün kayıtlar bitti, resmi rakam vereyim: 55 kayıt.

TKP çarpıcı veriler ortaya koymuştu
Türkiye Komünist Partisi Eğitim Alanı Komitesi tarafından yapılan bir araştırma, medyada lanse edilenn aksine, Türkiye'de imam-hatiplere bir "akın" olmadığını göstermişti:

Ankara’da Beypazarı’nda açılan İmam Hatip Ortaokuluna 16 Ağustos Perşembe günü itibariyle sadece 27 kayıt gerçekleşmiştir. Bilgiyi veren kişinin bir notu “bu sene sonraki seneler için reklam yapmak amacıyla fazla öğrenci alınmayacağı” (!) şeklindedir. Çamlıdere’de açılan İHO’da sadece 10 kayıt yapılırken, toplamda 20 kayıt beklendiği ifade edilmiştir. Bala’da açılan İHO’ya ise sadece 4 kayıt yaptırıldığı kaydedilirken, Çankaya’da bulunan Hasan Özbay İHO’ya 15-20 civarında kayıt olduğu öğrenilmiştir.

İHO’ların Adana’da da beklenenin altında başvuru aldığı görülmektedir. 16 Ağustos günü itibariyle Merkez ilçelerde bulunan Fazilet Kibritoğlu İHO’da 90, İnkılap İHO’da 30, Necdet Kahraman İHO’da 60, 23 Nisan İHO’da 30, İbrahim Atalı İHO’da 45 civarı kayıt olduğu görülmektedir. Bu sayılar Adana'nın yoksul semtlerindeki İlköğretim Okulları'nın bir şubesindeki öğrenci sayısına denk düşmektektedir.

Gaziantep’te Şehitkamil’de açılan Ömer Seyfettin İHO’da 16 Ağustos günü itibariyle 180 kişilik kontenjanın sadece 60’ı dolmuştur. Vali Aksu İHO’da 30-35 kişilik 3 sınıf açılması planlanırken, henüz sadece bir sınıfın dolduğu belirtilmiştir.

Çorum ilinde İHO kayıtlarında Merkez ilçe dışında istenilen hedeften uzak kalındığı görülmüştür. Türkiyem İHO’da, 150 kontenjanın 17 Ağustos günü itibariyle 145’i dolarken, Yıldırım Beyazıt, Toprak Sanayi ve Danişment Gazi İHO’larda kontenjanların dolduğu belirtilmiştir. Diğer taraftan Bayat İHO’da 30, Mecitözü’nde 28, İskilip’te ise beklenenin oldukça altında olan 55 kişinin İHO’ya kayıt yaptırdığı kaydedilmiştir. Bu ilde Osmancık’ta açılan İHO’da 55, Sungurlu İHO’da 45-50, Uğurludap İHO’da ise 60 kayıtın yaptığı kaydedilmiştir.

Manisa’da da tablo AKP açısından çok içaçıcı değildir. Manisa’da İHO’ların genel olarak lise bünyesinde açıldığı görülürken, kayıtlarda beklenilen sayılar karşılanamamıştır. Örneğin 16 Ağustos günü itibariyle Merkez’de 90 kişilik kontenjan açılırken bunun 50 kişisi doldurulabilmiş, İmam Hatip Ortaokulu için Akhisar’da 10 kişi, Alaşehir’de 19 kişi, Demirci’de 24 kişi, Kula’da 16 kişi, Sarıgöl’de 25 kişi kayıt yaptırmıştır. Salihli’de imam hatip ortaokulu için açılan 60 kişilik kontenjana 35 kişi başvurmuş, Turgutlu’da bu sayı yaklaşık 70 kişi olmuştur.

Kızlar okula gitmesin diye düzenleme!
"Açık lise için de toplumdan bir talep var. Bazı aileler ancak böyle bir düzenleme içinde çocuklarını okula göndermeye razı oluyorlar" diyen Avcı, böylece kızlarını okula göndermek istemeyen, çocuklarını hafızlık eğitimine, kuran kurslarına göndermek isteyen gerici çevrelerin de taleplerini kabul ettiklerini açıklamış oldu.

Bilindiği üzere Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartı geçtiğimiz yıl kaldırıldı. Düzenlemeye göre 8. sınıftan sonra öğrencilerin açık liseye kaydını yaptırarak Kuran kursunda hafızlık eğitimi alabilmesi mümkün hale gelmişti.