MHP'den 'Alevi açılımı'na destek

MHP lideri Bahçeli, Alevilerin sorunlarının bitirilmesi için atılacak her adıma önyargısız destek vereceklerini söyledi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Alevilerin sorunlarının artık tamamen bitirilmesi gerektiğini söyledi. AA'nın haberine göre Bahçeli, partisinin atılacak her girişime destek olacağını açıkladı.

"Bizim aramızda ayrımcılığa yer yoktur. Bizim aramızda bölücülüğe yaşama hakkı yoktur. Bizim aramızda ayrık otları tutunamayacaktır. Ne Sünni'den geçeriz, ne Alevi'yi iteriz. Ne 36'ya kanarız, ne milletten vazgeçeriz. Ve elbette ne Yavuz'u unutur, ne de İsmail'e yüz çeviririz. Artık Alevi kardeşlerimizin sorunları kökünden bitirilmelidir. Her konuyu istismar eden AKP Hükümeti, Alevi kardeşlerimizi yüzüstü bırakmamalı, kavrayıcı çözüm için harekete geçmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda yapılacak her girişim ve teklife önyargısız şekilde destek vermeye vardır ve hazırdır."

'Hariçten gazel okumaya gerek yok'
AKP’nin Alevi çalıştaylarıyla “umut tacirliği yaptığını" savunan Bahçeli, şöyle devam etti:

“Hiç kimse Alevi kardeşlerimizin vatana bağlılığını, Türkiye'ye sevgilerini tartışmaya açamayacaktır. Hiç kimse Türk kültürüne yaptıkları yeri dolmaz katkıları yok sayamayacaktır. Alevi kardeşlerimizin istek ve arzularının 'doğru-yanlış', 'meşru-gayri meşru' diye tasnif edilmesi de haddini aşan bir saygısızlık olacaktır. Alevi İslam inancı dairesinde neyin doğru, neyin gerekli, neyin zorunlu olduğunu bilecek ve tayin edecekler bellidir. Bu konuda hariçten gazel okumaya gerek yoktur. Alevi kardeşlerimiz sadece inançlarının, kültürel miras ve geleneklerinin doğrultusunda yaşamak istemektedir.”

'Cem de bizim Camii de'
Devlet Bahçeli, anlaşmazlıkların “Camii-Cemevi” karşıtlığına sıkıştırılmaması gerektiğini söyledi.

"Alevi kardeşlerimizin haklı taleplerine kulak tıkamanın vicdanen izahının olmayacağını görmeliyiz. Bu kardeşlerimizin yıllardır dillendirdikleri, yıllardır umut ettikleri ihtiyaçlarını siyasi çekişmelere, ideolojik anlaşmazlıklara feda etmemeliyiz. Mesele Cami-Cemevi karşıtlığı olarak değerlendirilmemelidir. Mesele zıt kutupların buluşması ya da bir tarafın diğerine lütfu, bağışı veya tavizi olarak da ele alınmamalıdır. Hazreti Muhammed hepimizin Peygamberi, Hazreti Ali hepimizin iftihar kaynağıdır. Kerbela, hepimizin müşterek teessürü, Hazreti Hüseyin hepimizin kahramanı, hepimizin şehididir. Cem de bizimdir, semah da bizimdir. Camii de bizim, Cemevi de bizimdir. Saz da bizim, söz de bizimdir. 12 İmam da bizimdir, erenler, evliyalar, arifler, Anadolu'ya Türk-İslam nefesi üfleyen elleri öpülesi büyüklerimiz de bizim şanımız, göz nurumuzdur."

'İslâm toplumları alet oluyor'
Ortadoğu’da mezhep kutuplaşmasından da bahseden Bahçeli, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi örgütlerin de mezhepçi yaklaşımlardan ötürü oluştuğunu söyledi ve “İster Sünni, ister Şii olsun, mezhepçi bakış ve yaklaşımlar İslamiyet'in iliğini kurutmakta, kanını emmektedir. İslam dünyasının şu an ki durumu tam bir felaketi işaret etmektedir” dedi.

"Ön tarafta Müslümanlar birbirini yiyip tüketirken, arka tarafta haritalarla oynanmakta, kaynaklar sömürülmektedir. Asırlar önce yaşanan olayların kızgınlığıyla alevlenen vekalet savaşları devamlı körüklenirken, Washington'da, Londra'da, Berlin'de, Paris'te Müslümanlar için defin merasimi hazırlığı hızla sürmektedir. Ortadoğu'daki petrol kuyularının etrafında vızır vızır dolaşan emperyalist acımasızlık, iç bölünmeleri kaşıyarak, tahrik ederek ve kışkırtarak amacına ulaşmanın hevesindedir. Maalesef İslam toplumları da buna alet olmaktadır."