MGK toplantısında Suriye’deki gelişmeler ve PKK ile mücadele görüşüldü

MGK toplantısı sonrası yayınlanan bildiride PKK ile mücadele, Suriye meselesi, Irak’la ilişkiler, siber tehditler gibi konularda görüşüldüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan ve dört saat süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında PKK ile mücadele, Suriye meselesi, Irak’la ilişkiler, siber tehditler gibi konularda görüşüldü.

PKK ile mücadele görüşüldü
Toplantıda PKK ile mücadele konusuna geniş yer ayrıldı. Toplantının ardından yayınlanan bildiride “terör eylemleri ve bunlara karşı güvenlik güçlerimizin başarıyla yürüttüğü operasyonlar, alınan ve alınması gereken diğer tedbirler görüşülmüştür” ifadesine yer verildi. Toplanda PKK tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakılan öğretmenlerle ilgili bir mesaj yayınlandı.

Suriye’deki gelişmeler ve mültecilerin durumu
Toplantıda Suriye’deki gelişmeler üzerine de görüşüldü. Bildiride “Suriye'deki gelişmelerin ülkemize yönelik etkileri etraflıca ele alınarak sınır güvenliğimizin sağlanmasına yönelik tedbirler gözden geçirilmiş, ulusal güvenliğimizi ve vatandaşlarımızın korunmasını en etkili bir şekilde sağlamak amacıyla uluslararası hukuk temelinde, bütün tedbirleri almak ve uygulamak konusundaki kararlılığımız bir kez daha ifade edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Suriyeli mültecilere ilişkin durumun da gündem edildiği toplantıda Türkiye’de bulunan 100 binin üzerindeki mültecinin ihtiyaçlarının yönelik çalışmalar gözden geçirildi.

Bildiride PKK’nin Suriye’deki otorite boşluğu istismar ettiği iddia edilerek buna karşı alınabilecek önlemlerin görüşüldüğü belirtildi.

Siber tehditler
Toplantıda siber tehdit ve bu tehdidin ülke güvenliğine etkileri konusunda da görüşüldüğü öğrenildi. Bildiride konuya ilişkin olarak, “bu tür tehditlerin engellenmesi ve siber güvenliğimizin sağlanmasına yönelik ulusal düzeyde koordinasyon ve uluslararası düzeyde işbirliğinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda Türkiye’nin Irak’la olan ilişkilerinin mevcut durumuna ve geleceği üzerine de görüşüldü. Mısır ve Libya’nın geçirmekte olduğu dönüşümlerin de irdelendiği toplantıda, bu ülkelerin durumuna karşı sergilenebilecek tutum üzerine görüşüldü.

(soL - Haber Merkezi)