Mevsimlik tarım işçiliği çocuk oyuncağı mı?

İnternet üzerinden başlatılan bir imza kampanyası ile, mevsimlik tarım işçilerinin ve çocuklarının sorunlarını her yönüyle ele alıp çözecek bir Meclis Araştırma Komisyonu talep edildi. 1 milyona yaklaşan çocuk işçilerin yüzde 45'i tarım alanında çalışıyor.

TÜİK'in yayınladığı çocuk işgücü anketi verilerine göre, Türkiye’de çocuk işçi sayısı 1 milyona yaklaştı. Araştırma sonuçları, 2006-2012 yılları arasında çocuk işçiliğinin artarak devam ettiğini, çalışan çocukların yüzde 45’inin tarım, yüzde 24’ünün sanayi ve yüzde 31’inin hizmet sektöründe olduğunu ortaya koyuyor.

Zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu Türkiye'de, 18 yaşına kadar her çocuğun eğitimini eksiksiz bir şekilde sürdürmesi gerekirken, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları her yıl eğitim döneminin en az yarısını evlerinden uzakta, çok olumsuz koşullarda ağır ve tehlikeli bir şekilde çalışarak geçiriyor.

İnternet üzerinden başlatılan bir imza kampanyası ile, mevsimlik tarımda çocuk isçiliğinin önlenmesi amaçlanıyor.

Kampanya ile, çocuk haklarına duyarlı tüm kişi ve kuruluşlar mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi çalışmasına destek vermeye çağrılıyor. 20 Kasım 2014 Dünya Çocuk Hakları Günü’ne kadar en az 20.000 imza ve TBMM’de Araştırma Komisyonu’nun kurulması hedefleniyor.

Türkiye'de zorlu çalışma koşullarının mağduru haline gelen çocuklar, temel haklarından mahrum kalıyor. Ailelerinin içine çekildiği yoksulluk döngüsünden çıkamayan bu çocukların haklarına kavuşması için Türkiye, kanunlar düzenleyip uluslararası anlaşmalara taraf olmasına rağmen verdiği taahhütleri uygulamıyor ve yasa dışı çocuk işçiliğine göz yumuyor.

"Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil" sloganıyla yürüyen kampanyayı incelemek için http://buiscocukoyuncagidegil.com/ adresi ziyaret edilebilir.