Mete Diş’e ceza gibi tahliye

Hasta tutsak Mete Diş’in tahliyesi de uzun süre tutuklu kalışı kadar skandal oldu. Diş ailesine haber verilmeden sokağa atılır gibi tahliye edildi, kötü sağlığına rağmen saatlerce ailesini dışarıda bekledi.

Hasta tutsak Mete Diş 2,5 yıllık tutukluluğunun ardından geçtiğimiz gün tahliye edildi.

soL gazetesinden Selin Asker'in haberine göre, Diş’in tutuklu bırakılması kadar tahliye edilişinde de büyük bir skandal yaşandı. Diş’in tahliye edileceği ne ailesine ne de avukatlarına haber verildi. Tahliye kararı kendisine gelir gelmez dışarıya çıkartılan Diş, kendi imkanlarıyla ailesini arayıp tahliye olduğunun haberini verebildi. Diş, sağlık durumu kötü olmasına rağmen saatlerce dışarıda kalıp ailesinin kendisini almasını beklemek zorunda kaldı.

Mete Diş: “2 saat dışarıda tek başıma bekledim”
Tahliyesini ve neler yaşadığını konuştuğumuz Diş, Kandıra 2 no.lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edilişini şöyle anlattı: “Bana tahliye kararını haber vermedikleri gibi ne aileme ne avukatıma da haber vermemişler, akşam saat 19 civarı gibi yanıma geldiler, bana tahliye olduğumu söylediler. Yarım saat içinde çıkarıldım ve 2 saat boyunca tek başıma dışarıda bekledim, daha sonra bir şekilde ailemi arayıp durumu haber verdim, avukatımın da o şekilde haberi oldu.”

“Oğlumu sokağa bıraktılar”
Diş’in babası da oğullarının kendilerini aramasıyla şaşkınlık yaşadıklarını ve apar topar cezaevine gittiklerini de şöyle anlattı: “Oğlumun tahliye edileceğini bize haber bile vermediler. Kendisi arayıp “Gelin beni alın” dedi. Sokağa bırakmışlar oğlumu, korumasız dışarıda bir başına kalmış. O arayınca hemen avukatına da haber verdim, araçlarla yola çıktık. Cezaevi görevlilerine de sordum yeni tahliye oldu dediler, başka görevlilere de sorduk nerede oğlumuz diye, ileride oturuyor, bekliyor dediler, zaten dağ başı gibi bir yer. Bir şekilde gidip aldık, gece 2 gibi eve geldik.”
Baba Diş, yaşananlara şöyle tepki gösterdi: “2,5 sene içeride yatırdılar şimdi de böyle tahliye ettiler. Baskılar artınca, sağlığı da iyice kötüye gidince oğlumu bırakmak zorunda kaldılar. Adli Tıp raporunu, hastane raporlarını verdik ancak tahliye henüz gerçekleşti.”

“Bu hastalığı atlatacağız”
Mete Diş’e şu anki sağlık durumunu ve tedavisinin nasıl devam edeceğini de sorduk. Cezaevinin olumsuz koşullarını dile getiren Diş, “Şu an kemoterapiden de kaynaklı ağrılarım var, büyük bir güçsüzlük de oluşuyor, yeterli beslenememenin de verdiği etki oldu, denge sorunum var yürümekte zorlanıyorum. Ancak bu hastalığı da atlatacağız. F Tipi cezaevi koşullarına rağmen arkadaşlarımdan da yoldaşlarımdan da güç aldım, sonuçta F Tipleri bir politika. Devrimciler üzerinde uygulanan saldırılardan bir tanesi, onlar için devrimci bir kişinin sağlıklı olması baş belasıdır” diye konuştu.

“Tahliye kararı mücadeleyle alındı”
Bu hafta içinde İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne giderek tedavisine başlanacağını da belirten Diş, tahliye kararını ise şöyle değerlendirdi: “Tahliye kararı mahkeme değil dışarıdan verilen mücadeleyle alındı. Bu mücadele içerisinde ve bu son süreçte arkadaşlarımız halkımız çaba gösterdi, duyarlılık gösterdi polisin tüm saldırılarından geri çekilmedi, bedel ödemeyi göze aldı, halkıma, yoldaşlarıma, aileme teşekkür ederim, mücadeleyle kazandık.”

Ne olmuştu?
2,5 yıldır “örgüt üyeliği” gerekçesiyle tutuklu yargılanan Mete Diş, cezaevinde testis kanserine yakalanmış ve cezaevi koşulları, yeterli tedavi imkanlarının sağlanamayışı nedeniyle sağlığı gittikçe kötüleşmişti. Diş’in sağlığının cezaevi şartlarına uygun olmadığını ve bir an önce tahliye olması gerektiğini belirten hastane raporları, Adli Tıp Raporu bile Diş’in tahliye edilmesinin gecikmesinde engel olamamıştı. Diş’in tahliye edilmemesine gösterilen birçok tepkiye rağmen mahkeme henüz geçtiğimiz gün Diş’in tahliyesine karar verdi.