Meclis'te 'hayvan' sesleri: 'Ya kadınlar köpeklerle evlenirse'

Anayasa Komisyonu’nda “evlilik” maddesine ilişkin CHP ve BDP’nin "Herkes evlilik ve aile kurma hakkına sahip olmalı" önerisine AKP ve MHP’liler “eşcinsel evliliklerin önü açılır” diyerek itiraz etti. Adı açıklanmayan bir komisyon üyesi ise düzenlemenin “kadınların köpeklerle evlenmesinin önünü açacağını” ileri sürdü.

Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu 2 gün süren tartışmalarında "evlilik" maddesi üzerinde uzlaşma sağlayamadı. CHP ve BDP’nin, "herkesin evlilik ve aile kurma hakkına" sahip olma önerisi AKP ve MHP’yi “tedirgin” etti. AKP ve MHP’liler bunun, "eşcinsel evliliklere" yol açacağını ileri sürerek, "Her kadın ve erkek evlenme hakkına sahiptir" ifadesinin konulmasını istedi.

Komisyon'dan sızan bilgilere göre adı öğrenilemeyen bir milletvekili ise duyanları dehşete düşüren şu sözleri söyledi:

"Bazı ülkelerde insan olmayan şeylerle evlilikler bile duyuyoruz. Gazete haberlerinde kadınların köpeklerle evlendiği yazılıyor. Bu tür örneklerin Türkiye'de görülmemesi için evlilik maddesinin dikkatle yazılması gerekir. Anayasa'nın evlilik hakkının, kadın ve erkeklere tanındığı açıkça yazılmalı."

Batum: "Bu konuda Türkiye'nin önünü açmalıyız"
Doğrudan, "eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasını" istemeyen CHP ise dünyadaki örneklere dikkat çekerek Türkiye'nin önünü açacak düzenlemelerin yeni anayasada bulunması gerektiğini söyledi. CHP'li Süheyl Batum, tartışmadan uzak durmaya çalıştıklarını kaydederek, "Topa girmeyelim dedik ama yeni bir anayasa yapılırken 20-30 yıl sonrasını düşünmeliyiz" dedi.

Bu arada CHP dini nikaha karşı olsa da, "dini nikah olsun olmasın" uzun süre birliktelik yaşadıktan sonra ayrılan kadınların da haklarının korunması için anayasal güvence istedi. Partiler tartışmalar nedeniyle evlilik maddesi üzerinde uzlaşmaya varamayınca tüm partilerin önerileri "kırmızı" ile yazılarak alt alta dizilip üst komisyona sunuldu.