Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı: 'Cezaevlerinde işkence kalmadı'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeleri bazı karakollar ve Şakran Cezaevi'nde incelemeler yapmak için İzmir'e geldi. Burada konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Artık karakol ve cezaevlerinde kaba dayak, işkence gibi kötü muamele kalmamıştır" iddiasında bulundu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve beraberindeki TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyon üyelerinden oluşan heyet, cezaevi ve karakol denetimi için İzmir'e geldi. Heyet Fevziye Cengiz'in dövülmesi skandalıyla gündeme gelen Karabağlar Karakolu ile "sıkışıklık" nedeniyle sorunlar yaşandığı ifade edilen Yeni Şakran Cezaevi başta olmak üzere bazı karakol ve cezaevlerini ziyaret etti.

Burada yaptığı incelemeler sırasında açıklama yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'nin cezaevleri ve karakollarda insan hakları konusunda ciddi yol kat ettiklerini iddia etti. Karakol ve cezaevlerinde kaba dayak, işkence ve kötü muamelenin kalmadığını savunan Üstün, iki gün boyunca yapacakları inceleme ve gözlemlerini rapor haline getireceklerini ve raporu başta İçişleri ve Adalet bakanlıkları olmak üzere ilgili bakanlıklara göndereceklerini kaydetti.

"Kötü muamele ve işkence kalmadı"
Cezaevlerinde sıkışıklıktan kaynaklı sorun dışında başka bir sorun kalmadığı ileri süren Üstün, "Yeni açılan Şakran Cezaevi'ni diyelim ki Güneydoğu, Doğu ve Karadeniz'den hükümlü sevk edildi. Bu zorunluluktan kaynaklanan bir durumdur. Ama şunu iddia edebiliriz ki artık cezaevlerimizde eski dönemlerde olduğu gibi kaba dayak, işkence, kötü muamele kalkmıştır. Devletin güvenliği altına gelmiş bu insanlarımızın en iyi şekilde yaşaması için biz komisyon olarak çabalarımızı sürdürüyoruz. Adalet Bakanlığı da tabi bu konuda üzerine düşeni yapmaya çalışıyor" diye konuştu.

"Ta Cumhurbaşkanımız kınadı"
İzmir'de incelemelerde bulunmalarının sebeplerini Karabağlar Karakolu'nda meydana gelen Fevziye Cengiz'e dayak olayıyla ilgili olduğunu söyleyen Üstün, "Ama neyse ki çok önemli bir mesafe katettik bu konuda. Burada yaşanan bir olumsuzluğu biliyorsunuz ta Cumhurbaşkanımızın makamı olmak üzere herkes kınadı, lanetledi. Biz münferit de olsa bu olayların olmaması için çaba sarfediyoruz" dedi.

İşkence bitti mi?
Ayhan Sefer Üstün'ün "kötü muamele ve işkenceyi bitirdik" iddiasına karşın kamera kayıtlarıyla da tespit edilen olayda, polis elleri kelepçeli Fevziye Cengiz'i feci şekilde dövmüştü. Bununla birlikte Engin Ceber ve Nijeryalı göçmen Festus Okey'in karakolda gördükleri işkence nedeni ile hayatını kaybetmiş, karakolda gerçekleşen ölümler uzun süre tartışılmıştı. Son olarak ise Grup Yorum solisti Selma Altın’ın kulaklarına vurarak sağır eden polis, Grup Yorum'un kemanisti Dilan Balcı’nın da ellerini ezerek parmaklarını kırmıştı. Metin Lokumcu, Çayan Birben, Cem Aygün, Şerzan Kurt'u ise karakola dahi götürülmeden polis şiddeti yüzünden yaşamını kaybetmişti.

(soL-Haber Merkezi)