MEB yüz binlerce çocuk ve veliyi mağdur etti

Okulöncesi eğitime ilişkin yine bir 'son dakika' değişikliği yapan Milli Eğtim Bakanlığı, velilerin her şeyi silbaştan ele almak zorunda bıraktı. Eğitim Sen, yüzbinlerce veli ve çocuğun mağdur edildiğini açıkladı.

(soL - Haber Merkezi) Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasına kısa bir süre kala okul öncesi eğitim kurumlarıyla ilgili yaptığı değişiklik, yüzbinlerce kişiyi mağdur etti. Tam gün eğitimin kaldırılması, özellikle çalışan anne ve babaları zor durumda bıraktı. Yönetmelik değişikliği ile 36-66 aylık tüm çocukların 6 ders saatinden oluşan yarım günlük okulöncesi eğitim programına dahil edilmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliği 26 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış, ve gereğinin yapılması için 8 Ağustos'ta valiliklere talimat gönderilmişti.

Velileri, devlet tarafından 5 bin lira teşvikle de ödüllendirilen özel okullara yönlendirme amacı da taşıyan yönetmelik değişikliğiyle ilgili bir açıklama yapan Eğitim Sen, ikili eğitim kararının derhal geri alınmasını ve okul öncesi eğitimin tam gün olmasını istedi.

Ücretli öğretmenle açığı kapatacaklar
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında da 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren, günde 50'şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süreyle öncelikli olarak ikili eğitim yapılacağına kakar verdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, yönetmelikle, bugüne kadar tam gün eğitim olarak adlandırılarak yapılan eğitimin kaldırıldığına dikkat çekildi.

“Milli Eğitim Bakanlığı, okulöncesi gibi çocukların eğitim süreci açısından temel eğitim anlamını taşıyan bir alanda bile normal koşullarda zaten sorunlu olan "ikili eğitim" uygulamasını okulöncesine kadar indirerek yüz binlerce çocuk ve veliyi bir kez daha mağdur etmeyi başarmıştır” denilen açıklamada, ikili eğitimin esas alınması ile birlikte yeni açılacak olan öğrenci grupları için yeni öğretmen ihtiyacı da olacağı ve bu ihtiyacın da her zaman olduğu gibi ücretli öğretmen istihdamı ile giderilmeye çalışılacağı vurgulandı.

Eğitim Sen okulöncesi eğitimin yaygınlaştırılması ile ilgili önerilerini de şöyle sıraladı:

- Koşulları ve fiziki olanakları uygun olan okullardan başlanarak bütün ilkokullarda kurumlarında ana sınıfları zorunlu hale getirilmelidir.
- İlkokullardaki ana sınıflarında ve devletin açtığı bütün okulöncesi kurumlarda her türlü beslenme, barınma giderleri devlet tarafından karşılanmalı, şu an bu kurumlarda yürütülen veliden para toplama işlemine son verilmelidir.
- Yeni yapılan okulların tümünde binaların fiziki yapıları, ana sınıfı açmaya uygun olmalı, eğitim-öğretime yeni başlayan okullarda ana sınıfı oluşturulmalıdır.
- Eğitimin bütün kademelerinde olduğu gibi, eğitimin temeli olan okulöncesi eğitim kurumlarında da her çocuğun kendi anadilinde eğitim alması sağlanmalıdır.
- Eğitim fakülteleri ve üniversitelerle gerekli koordinasyon sağlanarak okulöncesi eğitim kurumlarına öğretmen yetiştiren bölümlerin ve bölümlere alınacak öğrenci sayılarının artırılmasına öncelik verilmelidir.
-Ailelere gelişmelerle ilgili sürekli rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilmelidir. Bu kurumlarda çalışanlar düzenli olarak hizmet içi eğitimden geçirilmeli, eğitim ve öğretim alanında yaşanan yeni gelişmelerden bilgi sahibi olmaları sağlanmalıdır.