"MEB genelgeli" belgesele protesto

Milli Eğitim Bakanlığı'nın gönderdiği bir genelgeyle "Sarı Gelin Ermeni Sorununun İç Yüzü Belgeselinin" ilköğretim öğrencilerine izlettirilmesi istemi İnsan Hakları Derneği ve Tarih Vakfı tarafından protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) İnsan Hakları Derneği ve Tarih Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen genelgeyle, "1915'te Türkler ile Ermeniler arasında yaşanan olaylarla ilgili" Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan belgeselin ilk öğretim okullarında yayınlanması istemini protesto etti.

İnsan Hakları Derneği yayınladığı basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatı ve okullar kanalı ile ilk okul çocuklarının zihinlerine düşmanlık ve şiddet aşılandığı ifade edildi. Açıklamada "Bizler, İnsan hakları savunucuları olarak barış içinde ve kardeşçe bir dünya için mücadele ederken karşılaştığımız bu durum karşısında MEB'nı insan hakları suçu oluşturan bu uygulamadan derhal vazgeçmeye , okul yönetimlerini ve öğretmenleri bu " belgesel"i öğrencilerine izletmeme kararı almaya , yine öğrenci velilerini bu uygulamanın durdurulması için Bakanlık ve okul yönetimleri nezdinde talepte bulunmaya çağırıyoruz" denildi.

Açıklamada uzmanlar tarafından belgeselin çocukların duygusal ve zihinsel gelişmelerinde büyük tahribatlara neden olabileceğine dikkat çekildi. DVD'de toplu mezarlar, kemikler, kafatasları, ağlayan yaşlı insanlar ve onların ağzından anlatılan şiddet olaylarına yar verildiği açıklamada ifade edilirken, filmi izleyen çocukların anlatılanları saf bir gerçeklik olarak algılayacağı, sonuç olarak çocuklarda kalıcı düşmanlık ve kin duygularının geliştirebileceği belirtildi.

Tarih Vakfı Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Ermeni Sorunu Türkiye'nin hassas bir meselesidir. Bu sorun hala gerilimler üreten güncel bir konudur. Hassas konulara yaklaşımın, özellikle eğitim alanı söz konusu olduğunda konunun nezaketine uygun yöntemlerle yapılması gerekir" denildi.

Açıklamada, ilköğretim öğrencilerinin izlemesinin şart koşulduğu Sarı Gelin belgeselinin tüm bilimsellik iddialarına rağmen "bilimsel" olmadığı vurgulanarak belgeselin, bir propaganda filmi olarak değerlendirilmesi gerektiği ve var olan "Ermeni" düşmanlığını ve ayrımcılığı körükleyen diliyle kin ve nefret tohumları saçtığı ifade edildi.

Son dönemde çıkarılan genelgelerle Milli Eğitim Bakanı'nın, kamuoyuna açıklama yaparak bu uygulamaların çağdaş pedagojik ilkeler ve vatandaşlık hakları açısından nasıl temellendirilebildiğini ifade etmesi gerektiği belirtilen açıklamada Tarih Vakfı, "Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bu yanlış ve tehlikeli uygulamayı bir an önce durdurmasını talep ediyoruz" dedi.