MEB: Antiemperyalist = Terörist

Eğitim-Sen, MEB tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitabında, emperyalizm ve kapitalizm karşıtlığının terörizmle eşitlendiğini ifade etti.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, yaptığı basın açıklamasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ücretsiz olarak dağıtılan kitaplarda, emperyalizm ve kapitalizm karşıtlığıyla terör arasında bir eşitlik yaratıldığına işaret ederek, bu yaklaşıma tepki gösterdi.

Kılıç, MEB tarafından bastırılarak okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının içeriğine dikkat çekerken, 8. sınıf öğrencilerine okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sözü edilen ders kitabında emperyalizme, kapitalist sömürüye karşı olmanın terör örgütlerinin kendilerini ifade etme biçimleri arasında sayıldığını belirten Kılıç, "emperyalizm-kapitalizm karşıtlığı ile terör arasında bir eşitlik yaratılarak zihinler bulandırılmaktadır. Nitekim aynı durum, diğer bir kriter olarak kitapta yer bulan 'insan emeğinin önemsenmediğini öne sürerler' ifadesi için de geçerlidir" dedi. Kılıç, kitapta, "devletimizin sömürge devleti olduğunu, insan emeğinin önemsenmediğini, emperyalizme karşı olduklarını iddia ederler" ifadelerinin yer aldığını söyleyerek, "terör kapsamında sayılan her kriterin aynı zamanda iktidara, kapitalist-emperyalist sisteme muhalif güçlerin eylemlerini de itham altına almayı amaçlaması, bu noktada oldukça dikkat çekicidir, ancak şaşırtıcı değildir. Zira bu dil, ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi belgelerinden aşina olduğumuz bir dildir" dedi.

Emperyalizme uysallık lazım
Kitapta, bir diğer terör kriterinin "milletimize, tarihimize ve kültürümüze ait değerlere sahip çıkmayı geri kalmışlık olarak gösterirler" (s.205) sözleriyle ifade edildiğini belirten Kılıç, "AKP'ye yöneltilen her türlü eleştiriyi bu demagojiye dayanarak püskürtmeye çalışanların, bu eleştirileri karşımıza terör kriteri olarak getirmelerinin ardındaki diktatörlük hevesi ve her türlü muhalefeti sindirme telaşı gözden kaçmamaktadır" diyerek, bu kriterlerle, ABD'ye ve AKP'ye karşı çıkan her barışçıl hamleyi terör suçu kapsamında öğrencilere belletmenin amaçlandığını, bu haliyle de Türk-İslam sentezci ve NATO'cu eğitim ideolojisinin tamamlayıcısı olduğunu, genç kuşakların emperyalizme karşı uysallaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Kılıç bu tezi güçlendiren bir başka olgunun da kitapta bulunan "Bush tarafından devrilen Saddam heykeline" yer verilen karikatür olduğunu vurguladı. Karikatürün altında "Yukarıdaki karikatürde gördükleriniz kimlerdir? Bu karikatürde ne anlatılmak istenmiş olabilir?" sorusunun sorulduğunu kaydeden Kılıç, karikatürde anlatılmak istenenin "ABD emperyalizmine olur da karşı çıkmayı düşünürseniz sonunuz bu olur" olduğunu ifade etti. "Aynı ders kitabında, 2003 yılında gerçekleşen Irak işgalinden bu yana 1 milyonun üzerinde Irak yurttaşının işgal nedeniyle hayatını kaybettiğine ilişkin tek bir satır bulunmaması ise yukarıdaki resmi tamamlamaktadır" diyen Kılıç, "bu kitap, İnkılap Tarihi ders kitabı mıdır yoksa ABD Milli Güvenlik kitabı mıdır?" sorusunu yöneltti.