“Mayınlı arazi kanunu geri çekilsin”

CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin mayınlı arazinin temizlenmesi ve 44 yıllık kullanımının özel bir şirkete verilmesini öngören kanunun derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili kanunu geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu girişimi 2004 yılında başlattığını, ancak o dönemki kararnamenin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi üzerine bir kanun teklifi ile işi çözmeye çalıştığını belirten Baykal, "Bu karar hukuken ve siyaseten sorgulanmalıdır" dedi.

Baykal, "Elimizde bazı veriler var inanılır gibi değil. NATO 4,5 milyon mayın temizledi. NATO'ya bağlı NAMSA var. Ukrayna, Azerbeycan ve Ürdün'de çok uygun rakamlara mal edildi. Koca Türkiye oraları temizlemekten aciz kaldı. Bunu kim alırsa alsın diyecek. Bu kadar sorumsuzluğu kabul etmek mümkün değil. Dünyada böyle sorun çözen tek ülke yoktur" dedi.

216 bin dönüm arazi kazanımının söz konusu olduğunu söyleyen Baykal, "Yüzde 70'i 1 ya da 2. sınıf tarım arazisi. Bu sadece mayından kurtulma konusu değildir. Bu o bölgede bir sosyalleşme, bölgenin oradaki ekonomisi düzeltmek için bir fırsattır. Bundan nasıl Türkiye vazgeçebilir?" diye konuştu.