Marmaray'ın güvenlik sertifikası yok mu?

Marmaray’da sürekli yaşanan arızalar yolcu yoğunluğu ve imdat kolunun çekilmesine bağlanırken, projenin güvenlik sertifikasının bulunmadığı iddia ediliyor. Proje, büyük eksiklere rağmen 29 Ekim’de kullanıma açılmıştı.

Rıfat Doğan - soL
Uzmanların uyarılarına rağmen açılışı yapılan, ilk gün elektrikleri kesilen, üç kez arızalanan Marmaray’la ilgili yetkililerden çelişkili açıklamalar geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere TCDD yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda, 30 Ekim günü yani açılıştan bir gün sonra 300 bin yolcunun taşındığını ifade ederek yaşanan arızaları yolcu yoğunluğuna bağlamış ve seferlerin bu yüzden aksadığını belirtmişti. Ancak önceki gün için “rekor taşıma” ifadelerine yer vererek 350 bin yolcunun taşındığını açıklayan TCDD, hiçbir arızanın yaşanmadığını ifade etti. Öte yanda arıza nedeni olarak gösterilen yolcu sayısındaki bu artışın Marmaray’ın kaldırabileceği düzeyde bir artış olup olmayacağı ise tartışma konusu.

Alman firması sertifika vermedi
İlk gün 300 bin yolcu taşındığı belirtilen Marmaray’ın 3 Kasım Pazar günü 350 bin yolcu taşıması “kapasite ve sefer sayısı artışına mı gidildi” sorularını da akıllara getirdi. Yeterli test sürüşleri yapılmadığı için bu konuda uzman kuruluş olan Alman firması TUV-SUD’un güvenlik sertifikası vermediği iddia ediliyor.

Uzmanların yaptığı açıklamalar ve uyarılar Marmaray’ın söz konusu yoğunluğu kaldıracak altyapıya sahip olmadığını gösteriyor. Güvenlik sertifikası, kapasite artışı ve ek tren seferleri ile ilgili soru yönelttiğimiz TCDD Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin bir yanıt alamadık.

Cevaplanmayan sorular
Açıldığı günden bu yana Marmaray’la ilgili endişelerini dile getiren uzmanlar bir panel düzenliyor. Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi’nin (TMMM) yarın “Marmaray’ın cevaplanmayan soruları, Marmaray’a binmek güvenli mi? İstanbul’un trafik sorunu çözülecek mi?” başlığıyla düzenleyeceği panele YTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Bölümü’nden Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Marmaray Projesi eski Danışmanı Rıza Behçet Akcan ve İ.Ü. Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Murad Akad katılacak. Panel Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak.