Marmaray'ı dualarla açtılar

Güvenliği konusunda büyük soru işaretleri uyandıran Marmaray'ın açılışı, devlet erkanının katılımıyla Üsküdar'da yapıldı. Dualarla açılan Marmaray'la ilgili skandal açıklama, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan'dan geldi: "Yetişmemesi durumunda intihar etme kararı almıştık."

Üsküdar'daki Marmaray açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı. Törende Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe de katıldı.

'Bilinen tarih 8 bin 500 yıla çıktı'
Törende ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu. Topbaş'ın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yaptı. Yıldırım, "Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz" dedi.

'Cenab-ı Hakka şükretmeliyiz'
Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, "Daha dün denecek kadar kısa bir süre evvel, yatırım yapamayan, maaş ödeyemeyen, borç bulamayan, iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye'den, iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir güne, bir mutluluğa ulaştıysak gerçekten bugün Cenab-ı Hakk'a çok şükretmeliyiz" dedi.

Erdoğan: Bu kardeşiniz de Üsküdar'da yaşıyor
Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan ise, "Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü, şimdi de Üsküdar’da yaşıyor. Bugün yaşadığımız gurur Türkiye’nin gururudur. Ama bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetimizin birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. Yıl dönümünde demir ağlarla gurur duyuyordu. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 km yol yapılmışken, 11 yılda 17 bin kilometre yol ekledik. Yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. Hızlı tren hatlarıyla, uçaklarla, uzakları yakın ederken, kuzeyi güneyle doğuyu batıyla kucaklaştırdık" dedi.

Protokolün konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in dualarıyla Marmaray'ın açılış kurdelesi kesildi. Dua sırasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ellerini açması dikkatlerden kaçmadı.

Japonlarla 'intihar sözü' vermişler
Dualarla açılan Marmaray'la ilgili skandal bir açıklama ise Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan'dan geldi. CNN Türk'te yayinlanan 5N1K programında canlı yayına bağlanan Tahan, Marmaray Projesi'nin 29 Ekim'e yetişmemesi durumunda intihar etmeye karar verdiklerini söyledi.

Genel Müdürün açıklaması şöyle:

"27 Şubat 2013 tarihinde çok ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Fakat toparlamamız gerekiryordu. Yine geç saatte bir toplantıda müşavir firmamız, proje müdürleri, benim ekibim genel müdür yardımcım bölge müdürüm, toplantıda 'bu iş bitecek' dedim. Herkes bir bahane söylemeye başlamıştı. Konuşurken ben bir kağıt aldım. Oraya bir not düştüm yazdım. 'Herhangi bir nedenle 29 Ekim'de Marmaray'ı açamadığımız takdirde, aşağıda isimleri yazılı olan isimler ben başta olmak üzere bütün onurları ve kendi arzularıyla boğaz köprüsünden atlayarak kendimi feda edeceğiz' diye yazdım. Toplu iğne istedim getirmediler, parmağımı kestim. Hepsi şaşırmıştı. Kan aktı, kanımla imza attım. Kurudu ve hepsine imzalattım. Matsubuko o yazıyı 12 sefer tercüme ettirdi bu ne demek istiyor, ne yapacağım diye. İmzalamıyorsan şu anda çek git dedim. Ama kendisi de imzaladı."