Marmara Üniversitesi'nde öğrencilere kart dayatması

Marmara Üniversitesi'nin öğrencilerine verdiği aynı zamanda banka kartı da olan kimlik kartlarına öğrenciler tepki gösterdi. Öğrenciler, "Bize sorulmadan kimlik bilgilerimiz bankayla paylaşıldı. Banka kartını kullanmadan yemekhaneye ve sınavlara giremiyoruz" dedi.

Marmara Üniversitesi 2011-2012 öğrenim döneminde özel bir bankayla yaptığı anlaşma neticesinde öğrenci kimlik kartlarının formatını değiştirdi.

Bianet'ten Samet Akten'in haberine göre, öğrenci kimlik kartı ve banka kartının birlikte kullanılabilmesini sağlayan bu uygulama için öğrencilerin onayını almadan kimlik bilgilerini bankayla paylaşan üniversite yönetimi, bu meseleye gösterilen tepkilerin ise çok yersiz olduğunu ve bunun altında karalama kampanyası olduğunu öne sürdü.

"Kimlik bilgileri bankanın elinde"
Aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Cahit Düzcan konuyla ilgili kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirterek şu an itibariyle 30 bine yakın Marmara Üniversitesi öğrencisinin kimlik bilgilerinin bankanın elinde olduğunu söyledi. Düzcan, "Banka kartı olduğu için bu kartı almamakta ısrar ettim. Fakat okul girişlerinde, sınavlarda ve yemekhanede problemler yaşıyoruz. Öğrenci kimliğiniz yoksa yemekhanede yemek yiyemiyorsunuz. Sınava alınmayanlar oluyor. Bu uygulamayla banka kendisine büyük bir maddi alan açıyor ve üniversite de buna çanak tutuyor. Öğrencilerin nasıl bir ağın içerisine çekilmek istendiğine tepki gösteriyoruz. Bu uygulama sona ermeli" dedi.

Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencilerinden Ammar Kılıç da üniversitenin öğrencilerin bilgisi dışında özel bir bankayla ticari bir anlaşma imzaladığını belirtirken okulun yemekhanesine girebilmek için banka kartına sahip olmanın dayatılmasına dikkat çekti.

"Öğrencilerin izni alınmadı"
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu da yaptığı açıklamada üniversitelerin öğrencilerin onayını almadan kimlik bilgilerini bankalarla paylaşmasının hukuki olmadığını söyledi. Öğrencilere başka bir tercih şansı tanımayan ve öğrencilerin bankayla ilişki kurmasını zorunlu kılan bu uygulamanın tüketici haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Kalyoncu, "Ayrıca yalnızca tek bir bankayla yapılan bu tür bir anlaşmanın ihtiyacı karşılama niyetinden çok ticari bir kaygının varlığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Hesap işletim ücreti tepkisi
Öte yandan banka hesabını kullanmak isteyen öğrencilerden söz konusu bankanın web sitesinde yapılan açıklamanın aksine aylık 6,25 TL hesap işletim ücreti tahsil edilmesi de tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili olarak Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunan öğrenciler, vadesiz mevduat hesabına yatırdıkları harçlıklarından bankanın kesinti yapmasının haksız bir uygulama olduğunu söyledi.

"İstemeyen öğrenci banka hesabını açtırmayabilir"
Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hazma Kandur ise öğrencilerin kimlik bilgilerinin paylaşılmasına ilişkin gösterilen tepkiye "kamu hizmetinin olduğu yerlerde bu tip şeyler olabilir. Sonuçta öğrencilerin bu kart ile banka hesabı açtırıp açtırmama kararı yine kendilerine bırakılıyor" diye cevap verdi. Bu uygulamanın zorunluluktan kaynaklandığını söyleyen Kandur, fiş veya jeton kullanıldığı dönemlerde yemekhanede sorunlar yaşandığını kaydetti. Elektronik kimlik kartına geçilmesinin ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kandur, verilen tepkileri dikkate değer bulmadıklarını da sözlerine ekledi.