Mardin katliamında boru hattı iddiası

Mardin'de 44 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı saldırıyı inceleyen Savcılık öldürülen tarafın topraklarından geçen petrol boru hattına yönelik iddiaların üzerinde duruyor.

soL (HABER MERKEZİ) Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge köyünde 44 insanın yaşamını yitirdiği kanlı saldırıyı araştıran Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı öldürülen tarafın topraklarından geçen boru hattıyla ilgili iddialar üzerinde yoğunlaştı.

Soruşturma kapsamında tutuklanan 11 kişi ile ilgili de kapsamlı bir araştırma yapıldı. Başsavcılık, soruşturma dosyasına esas olabilecek bilgi ve belgelerin temin edilmesi için Mazıdağı ve Mardin'deki ceza mahkemeleriyle yazışma yaptı. Cumhuriyet Savcısı katliama BOTAŞ'a ait petrol boru hattının neden olmuş olabileceğine yönelik iddiaların üzerinde duruyor.

Yaklaşık 2500 dönümlük araziden geçen BOTAŞ'a ait petrol boru hattı ile ilgili ölen ve öldüren taraflar arasında 6 yıl önce işbirliği yaşandığı tespit edildi. Çelebi ailesine mensup korucuların bu arazileri işlettikleri, arazinin farklı noktalarından ise BOTAŞ'a ait petrol boru hattının geçtiği, 44 kişinin öldüğü olayla ilgili tutuklananlardan Mehmet Sait Çelebi'nin 6 yıl önce BOTAŞ Genel Müdürlüğü aleyhine 18 bin liralık Mazıdağı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtığı ortaya çıktı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü ise mahkemeye yazılı savunma gönderdi ve arazi sahibi olduğunu iddia eden Mehmet Sait Çelebi'nin aslında sözü edilen arazinin sahibi olmadığı burasının tapusunun bile olmadığını, dolayısıyla BOTAŞ'ın olayda kusuru olmadığını belirtti. BOTAŞ yazısında, aksine dava açan Mehmet Sait Çelebi'nin de aralarında bulunduğu 9 kişinin boru hattını delip ham petrol hırsızlığı yaptıkları, kaçarken delinen boru hattından araziye petrol aktığını belirterek, tazminat talebinin yersiz olduğunu belirtti.

Öldürülen 44 kişi arasında bulunan, eski köy muhtarı ve korucubaşı Cemil Çelebi ile katliamın ardından tutuklanan korucular hakkında dava açıldığı anlaşıldı.