Maraş Katliamcısı ve AKP'nin açılımcısının itirafı: Suçu solculara atmak için ülkücüler bomba atmış!

1978'de MHP'li faşistlerin ve devletin desteği ile Maraş'ta gerçekleşen katliama ilişkin Ökkeş Şendiller'in itirafı ortaya çıktı. Şendiller'in, katliamın fitilini ateşleyen sinemaya bomba atma olayını MHP'lilerin yaptığını itiraf ettiği el yazısı ortaya çıktı.

Maraş Katliamı'nın bir numaralı sanıklarından olan Ökkeş Şendiller'in, katliamın ardından kendi rollerini açıkça itiraf ettiği ortaya çıktı.

AKP'nin açılımcısından katliam itirafı
AKP'nin Alevi açılımında rol verdiği, yemeklere davet ettiği Şendiller'in vahşi katliamdaki rollerini itiraf ettiği belirlendi. Yıllardır bilinen bu gerçeğin ilk ağızdan doğrulandığı ortaya çıkarken, yaşanan bu durum 111 kişinin katledildiği vahşi saldırının failinin AKP tarafından nasıl korunduğunu bir kez daha gündeme getirdi.

İşte ileri demokrasi
Hemen her hafta gerçekleşen siyasi operasyonlarda insanlar "hayali delillerle" cezaevine gönderilirken, yüzün üzerinde yurttaşın katliamının yaratıcılarının bu itiraflara rağmen ellerini kollarını sallayarak gezmeleri ileri demokrasinin geldiği noktayı da açıkça ortaya koyuyor.

Katliam dahi denilemiyor
Vatan'dan Deniz Güçer'in haberine göre, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen ve bu vahşi katliama "katliam" dahi denilemeyen “Kahramanmaraş olayları” raporunda yer alan ifadeler şöyle:

- 16 Aralık 1978 tarihinde özel olarak getirilen ve şehirde faaliyet gösteren Çiçek Sineması sahibine yapılan baskı sonucunda gündeme alınan sağ görüşü destekleyici, “Güneş ne zaman doğacak” filminin oynatılması, denetlenmesi, sinemanın korunması ve elde edilen gelirin kontrolü ile ilgili organizatörlüğün Ülkü Ocakları Derneği üyesi Ökkeş Kenger ve onun yönettiği kişiler tarafından yapıldığı, 19 Aralık 1978’de filmin gösterildiği sırada bir bombanın patlaması neticesinde 10 kişinin hafif şekilde yaralandığı, sinemadan çıkan bir grubun, başta CHP binası olmak üzere çevrede taş ve sopalarla tahribe başladığı...

- Kahramanmaraş ÜGD üyesi ve çaycısı Ökkeş Kenger’in 14 Ocak 1979’da kendi el yazısı ile kaleme aldığı ifadesinde özetle ‘Dernek 2. Başkanı Mustafa Kanlıdere’nin kendisine ve Mustafa Tecirli isimli şahsa, film oynatıldığı sürede tahrip gücü az bir dinamitin solcuların attığı süsü verilerek patlatmalarını söylediğini, böylece halkı kışkırtıp, tahrik ederek, isyan ettireceklerini söylediğini, Kanlıdere’nin kendisine sinemaya atılacak dinamitleri saat 15.00’da Şekerli Cami’nden gelip almasını söylediği, belirlenen saatte gidip tuvalette kağıt torba içerisinde beze sarılmış vaziyette dinamitleri aldığı... Çiçek Sineması’nın tuvaletinde dinamitleri Yunus İlhan’a verdiğini, film sırasında dinamitleri patlatmasını söylediğini, saat 20.45 sıralarında filme ara verildiğinde patlama olduğunu, kendisinin de Mustafa Tecirli ile birlikte balkonda bulunduğunu, patlamadan sonra solcular tarafından atıldığı süsü verdirmek için ‘Kanımız aksa da zafer İslamın, Kahrolsun Komünistler’ gibi slogalarlar atıldığını, halkı tahrik etme görevinin Mustafa Ekinci’ye verildiğini, 50 cm uzunluğundaki sopaların sinemada bulunan grup tarafından alındığı, Cumartesi ve Pazar günleri ilde büyük olayların yaşandığını, birçok insanın hayatını kaybettiğini olayların bu insanların tahriki neticesinde çıktığını, olaylardan derneğin ve dernek başkanının haberi olduğunu ve bu insanların tertiplediği...

- Ökkeş Kenger’in ETKO olaylarıyla ilgili olarak yakalanan İsmet Çalışır’ın ifadesinde ‘Teşkilata patlayıcı madde temin eden kişi’ olarak geçtiği, patlamadan önce Ankara ÜGD’de 294351 numaralı telefonla konuştuğu, Kenger’in patlamayı bekliyormuş gibi salondan çıkan şahısları toplayarak onlara öncülük ettiği... Kenger’in patlama dahil ilde süregelen olaylar için Ankara ÜGD Genel Merkezi’nden talimat almış olabileceği hususları belirtildi.

Asker müdahale etmiş ama...
Raporda, Alevi mahallerine yapılan saldırılarla ilgili ifadeler hem vahşetin boyutunu ortaya koyarken, hem de asker müdahale etti şeklinde açık bir yalan yer alıyor. Askerin olaylara ancak vahşet çığrından çıktıktan sonra müdahale ettiği biliniyor:

- 23 Aralık 1978... Alevi vatandaşlarımızın oturmakta olduğu Yörükselim Mahallesi’ne saldırıların yoğunlaştığının ve bu mahalle sakinlerinin topyekün imha edileceklerinin görülmesi üzerine mahalle sakinlerini askeri birliklerce askeri bölgede güvenlik altına alındığı...

Raporda, dönemin Valisi Tahsin Soylu tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderilen ve olayları değerlendiren bir yazıda da gerekçeyle ilgili şu değelendirmelere yer veriliyor:

“Maraş halkının takriben yüzde 10’u Alevi vatandaşlardan oluşmaktadır. Ülkemizde yıllardan beri gerek maddi gerekse siyasi ihtirasları uğruna Alevi vatandaşların Komünist, din düşmanı olduğunu yayan, bu yolda bütün yayın araçlarından yararlanarak Sunni halkı bu kesime düşman eden belli çevreler, ikinci MC hükümetin bir önergeyle düşürülerek yerine günümüz hükümetinin kurulmasından bu yana bu bölücü ve demokrasi düşmanlığı olan kıştırtma ve tahriklerini had safhaya ulaştırmış bulunmaktadır. Hatta kaybettikleri makamlarını ve devlet olanaklarını demokratik yollardan geri almalarının olanaksız olduğunu gün geçtikçe daha belirgin bir şekilde gören ve yeni hükümetin bazı devletleştirme ve çok kazanandan çok vergi alma gibi tasarılardan tedirgin olan kapitalist iş sahiplerince de desteklenen AP ve MHP liderlerinin televizyon ekranlarından parlamentonun en büyük partisi olan CHP’yi komünistlikle suçlamak ve yandaşlarını hükümete ve destekleyen çevrelere karşı eylemlere çağıran demeçleri ilimiz halkını yaşadığımız bu dehşet verici katliama yönelten etkenlerin başında gelmektedir. Öte yandan yakalanan bazı yaşlı şahıslar, ‘din elden gidiyor’ vurun gavurlara’ diye bağırmaları, ‘Müslüman Türkiye, Şeriat devleti” gibi yazılar yazmaları olaylara irticai bir mahiyet de kazandırmaktadır.”

(soL - Haber Merkezi)