Malumun ilamı: Başbuğ Genelkurmay Başkanı

YAŞ olağan toplantısının dünkü oturumu beklenen doğrultuda sonuçlandı. TSK'nın yeni komutanı, Orgeneral İlker Başbuğ oldu. YAŞ'ta alınan kararlar, onaylanmak üzere bugün Çankaya'ya iletilecek.

soL (HABER MERKEZİ) 1 Ağustos Cuma günü başlayan ve bugün bitecek olan Yüksek Askerî Şura (YAŞ) olağan toplantısında, yeni Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesi belirlendi. Yaşar Büyükanıt'ın halefi, beklendiği gibi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ oldu. Başbuğ, yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılması gereken 2010 yılına kadar, iki yıl süreyle Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenecek.

TSK geleneği göz önüne alındığında, İlker Başbuğ'dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in, 2010 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na gelmesi bekleniyor.

YAŞ'ta, Genelkurmay Başkanlığı ve komuta kademesinin belirlenmesinin yanı sıra, irticai faaliyetler, disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK'dan ihraç edilecek subay ve astsubaylarla ilgili kararlar alındı. Hükümet kanadının, irticai faaliyetlere katıldıkları gerekçesiyle ordudan atılacak personelin dosyasına, daha önceki yıllarda olduğu gibi şerh koyup koymayacağı, Ergenekon soruşturmasının ihraç kararlarını ne yönde etkileyeceği gibi konular merak ediliyor.

Erdoğan, yalnızca açılışa katıldı
Göreve geldiği günden bu yana, YAŞ çalışmalarının her aşamasına katılan Tayyip Erdoğan, bu yıl yalnızca açılışta hazır bulundu. Bu tutumun, YAŞ toplantısının Ergenekon davasına ilişkin gelişmeler çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın "TSK'yı yıpratma kampanyaları olduğu" açıklamaları yaptığı bir döneme denk gelmesinden ve Başbuğ'un verdiği profilden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Erdoğan'ın toplantıda bulunmaması nedeniyle, YAŞ'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt başkanlık etti. Erdoğan'ın, oy hakkını Büyükanıt'a devrettiği öğrenildi.

"İslamcı yükselişi püskürtecek bir şahin"
YAŞ, yabancı basın tarafından da dikkatle izleniyor. İngiltere'de yayınlanan The Sunday Times gazetesinde çıkan, " 'Buz Savaşçısı' Türkiye'de İslamcı yönetimin yükselişini geri püskürtmeye hazır" başlıklı haberde, İlker Başbuğ için "kendisini laik toplumun koruyucusu olarak gören ordu tarafından güvenilmeyen Erdoğan hükümetinin, dar bir siyasi çizgide hareket etmesini sağlayacak ideolojik bir şahin" ifadesi kullanıldı.

Haberde, ismi açıklanmayan "bir askeri kaynağın", "Erdoğan, Başbuğ'un, selefine göre çok daha müthiş bir karşıt olduğunu görecek. Çok daha ince bir zekâya sahip. Erdoğan, Başbuğ konusunda ihtiyatlı. Bir başkasını atamayı tercih ederdi" sözlerine yer verildi.

Böylece her yeni genelkurmay başkanına için ortaya atılan "bu seferki farklı" yakıştırması Başbuğ'dan da esirgenmemiş oldu.