Malatya Valisi saldırganlardan yana saf tuttu: 'Tahrik var'

Malatya Doğanşehir'de Kürt Alevilerin evleri tekrar saldırganlar tarafından sarılırken Malatya Valisi Twitter'dan olayın üstünü kapatmak için çaba harcadı. Aileler evlerinin kurşunlandığını açıklarken Vali Ulvi Saran, saldırı olmadığını, ufak çaplı gerginlikte "tahrik" unsuru olduğunu söyledi.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Kürt Alevilere yönelik linç girişimleri gece saatlerinde saldırganların Alevi ailelerin evlerine doğru yürüyüşe geçmeleri ve evlerin çevresinde ateş açmalarıyla sürüyor. Evlerinde mahsur kalan Servet Evli, "Evin önünde toplananlar havaya ve evimize ateş açtı" şeklinde açıklama yaparken Malatya Valisi Ulvi Saran da Twitter'dan "Ufak çaplı gerginlik" şeklinde skandal açıklamalar yaptı.

Vali: "Saldırının aslı astarı yok"
Vali Ulvi Saran gün boyunca yaşanan linç girişimine karşılık, "dini ve mezhebi çatışma" olmadığı yönünde ifadeler kullanırken saldırının sosyal medyada geniş tepki bulmasına ise "yersiz" tanımı yaptı. Gece saatlerinde de saldırganların Alevi evlerini kuşatmasıyla yine Twitter başına geçen Vali Saran, bu kez "Sosyal medyada Malatya, Sürgü'de 500 kişinin toplandığı ve evi kuşattığına dair yer alan haberlerin aslı astarı yok" dedi.

Saldırganlar Sürgü'de Vali Twitter'da
Aileler saldırganların evlerini sardığını ve silah kullandığını açıklarken Twitter'da bulunmayı tercih eden Vali, inandırıcılıktan uzak açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Sadece dünden kalan ufak çaplı bir gerginlik var. Sürgü'deki durum genel olarak sakin ve kontrol altında. Twitter'dan Sürgü'deki olaylar hakkında yorum yapanların abartılı değerlendirmelerde bulunmamaları ve sağ duyulu olmaları gerekir. İki kişi arasındaki basit bir nedenden doğan tartışma ve kavganın, toplumsal bir çatışmaymış gibi gösterilmesine gerek yok."

Vali'ye göre saldırganlar tahrik edilmiş!
Ayrıca sosyal medyada durumun "abartılı" olduğunu söyleyen Vali, aynı sosyal medyada açıklamasına tepki gösterenlere, "Malatyadaki durumla ilgili görüş belirten ve yorum yapan kişileri sağduyulu ve sorumlu davranmaya davet ediyorum" şeklinde cevap da verdi. Ayrıca, "Kişiler arasındaki tartışma ve kavgalar kısmen tahrik unsuru da olabilir. Ancak her olayı yerli yerinde değerlendimek gerekir" diye devam etti.

"Jandarma kontrol altına aldı, sosyal medya aşırı hisli"
Öte yandan evleri sarılan aileler güvenlik güçlerinin, "Sizleri koruyamayız" dediğini hatırlatırken Vali, "İki kişi arasındaki kavganın alevi vatandaşın evine taşlı saldırıya dönüşmesinden sonra dün durum jandarma tarafından kontrol altına alındı. Bugün durum kontrol altında ve sakin. Ancak basın ve sosyal medyada aşırı ve hissi yorumlar ve abartılı değerlendirmeler var" şeklinde skandal sözlerine devam etti.

(soL - Haber Merkezi)