Lise öğrencisine tutuklama: 'Telefonu kapalıysa molotof atıyordur'

Lise öğrencisi B.B. bir eylemde molotof atmakla suçlandı, bir aydır tutuklu. Hakkındaki "deliller" ise eylem saatinde telefonunun kapalı olması ve kuzenlerinin onu yemeğe çağırdığı telefon konuşması oldu.

15 yaşındaki lise öğrencisi B.B., İstanbul Kurtuluş'taki bir eylemde molotof attığı iddiasıyla tutuklandı. İddiaya delil olarak, kuzenlerinin aralarında yaptığı telefon konuşmasında B.B.'nin eve döndüğünü söylemesi ve eylem saatlerinde telefonunun kapalı olması gösterildi.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, 15 yaşındaki Mardin Dargeçit doğumlu B.B., İstanbul Kurtuluş'ta 18 Ağustos'taki molotoflu eyleme katılmaktan tutuklandı. Lise 2. sınıf öğrencisi B.B.'nin hakkında tek "delil" var: Kuzenlerinin aralarında yaptığı bir telefon konuşmasında adı geçiyor. Örgüt üyeleriyle birlikte eyleme katılmasının kanıtı da "eylem zamanlarında telefonunun kapalı olması."

Suç unsuru sayılan konuşma
Eyleme katıldığını gösteren fotoğraf, kamera kaydı, telefon konuşması yok. Ev aramasında da el konulan tek şey cep telefonunun sim kartı ile SD hafıza kartı. Polisin incelemesinde, hafıza kartında "suç unsuruna" rastlanmadığı belirtildi. "Suç unsuru" sayılan konuşmada ise, B.B.'nin iki kuzeni, onun hakkında konuşuyor: Kuzenlerinden R.A., B.B.'yi yemeğe çağıracağını söylüyor ve onun nerede olduğu soruyor. Diğer kuzeni V.A. da B.B.'nin evine döndüğünü söylüyor. Konuşma bundan ibaret.

Polise göre "ev" kelimesi "eylem" demekmiş!
Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nden polisler, bu konuşmanın "şifreli" olduğunu ileri sürüyor. Konuşmada geçen "ev" kelimesinin "eylem" anlamına geldiğini iddia eden polisler, B.B.'nin eyleme katılmış olmasına bu telefon konuşmasını kanıt gösteriyor. Eylem anında B.B.'nin telefonunun kapalı olması da "örgütten bu yönde talimat almasına" bağlanıyor. Ancak talimat aldığı için telefonunu kapattığına yönelik de başka kanıt yok.

Tutuklamaya itiraz reddedildi
17 Eylül'de ev baskınıyla gözaltına alınan B.B., İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nce, üç yaşı 18'den küçük üç çocukla birlikte "KCK/PKK'nin gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyeliğinden" 19 Eylül'de tutuklandı. Yaklaşık 10 gündür Maltepe Çocuk Kapalı Cezaevi'nde. Tutuklamaya yapılan itiraz da dün reddedildi.

Ailesi de saldırıya uğradı
B.B.'nin gözaltına alındığı ev baskını sonrası, komşuları da ailesine saldırdı. Babası Hüseyin B. sabah 05:00'te polisin eve geldiğini, oğullarını gözaltına alıp gittiklerini şöyle anlattı: "Ardından ben işe gitmek için çıkmıştım ki aynı apartmandan beş komşumuz 'Buraya polis getirdiniz, siz de PKK'lisiniz' diyerek eşime ve misafir gelmiş olan eşimin kız kardeşine saldırdı."

Hüseyin B. saldırıyı duyunca polis çağırdı, gelen polisler komşularına "Bir daha olmasın" diyerek gitti. Beş çocuk babası Hüseyin B., su satarak evini geçindiriyor. Oğlu B.B. tutuklanmadan önce boş zamanlarında babasına yardım ediyordu. B.B.'yi cezaevinde görmeye giden Hüseyin B., "Oğlum sebepsiz yere tutuklandı" diyor.