Limak Holding'in Siirt'te yaptığı kaçak okul mühürlendi

Siirt'te faciaya neden olan Alkumru barajının ihalesini alan ve iktidara yakınlığıyla bilinen Limak Şirketi'nin Siirt'te inşa ettiği imam hatip listesi ve eğitim kompleksi, kaçak olduğu gerekçesiyle belediyece mühürlendi.

Siirt'te Alkumru barajı faciasına neden olan Limak Şirketi’nin Siirt’te 14 bin metrekarelik alan üzerinde yaptığı 80 derslik imam hatip lisesi ve eğitim kompleksi, kaçak olduğu gerekçesiyle belediye tarafından mühürlendi.

ANF'nin haberine göre, Siirt’te Alkumru Barajı’nda geçtiğimiz günlerde facia yaşanmasına sebep olan Limak Şirketi, Erdoğan’ın gözde şirketlerinden birisi. Limak Grubu’nun Siirt’te 14 bin metrekarelik alan üzerine yaptığı 80 derslik imam hatip lise ve eğitim kompleksinin kaçak olduğu gerekçesiyle Siirt belediyesi tarafından mühürlendi. Belediye mühürleme gerekçesini şöyle açıkladı: “Ruhsat alınmadan yapıya başladığı ve belediyenin tespiti üzerine, ruhsat alınması konusunda ilgililerin uyarılmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmamasından hareketle inşaatın son durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulmuştur.”

Limak Holding tarafından yapımı hızla devam eden imam hatip lisesi ve eğitim kompleksinin 2014-2015 eğitim-öğretim yılında hizmete girmesi bekleniyordu. 33 milyon lira tutarında olan merkezin inşaatına Erdoğan’ın Siirt ziyaretinde verdiği talimatla başlandı. 14 bin metrekarelik alan üzerine 80 derslik, 360 kapasiteli kız yurdu, bin kişilik konferans salonu ve yine bin kişilik kapalı spor salanı ile uygulamalı mescit yapılması düşünülüyordu. Kompleksin açılışını ise Erdoğan Eylül ayında gerçekleştirecekti.

Erdoğan'ın gözde şirketi: Limak
Limak Holding’in 2011 yılı Mayıs ayında Botan çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı’nın açılışına dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Erdoğan ile Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da katılmıştı. Törende Kirazlık Barajı’nın da temelleri atılmıştı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, barajı inşa eden Limak Grubu’nu vatansever olarak ilan etmişti. Limak Grubu Nihat Özdemir de barajı üç yılda bitirmelerinden dolayı övünmüştü.

Ölümleri beraberinde getirmişti
Alkumru Barajı’nın yapımı sırasında 18 Eylül 2010’da gece vardiyasında yaşanan patlamada bir işçi yaşamını yitirmiş, 1’i ağır, 3 işçi de yaralanmıştı. Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları yürütülürken, betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu da 4 işçi beton ve kalıp yığının içine sıkışmıştı. 8 Şubat 2010’da ise, baraj havuzunda kalıp işi yapan iki işçi, 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanmıştı.

Alkumru Barajı’nda bugüne kadar 7 farklı kazada üç işçi yaşamını yitirirken, 19’dan fazla işçi yaralandı. Yine 2011’de baraj kapaklarının açılması ile aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirmişti. En son da 24 Ağustos Pazar günü baraj kapaklarının habersiz bir şekilde açılması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 10 kişi de yaralanmıştı.