Libya tezkeresinin sonucu belli

Libya’ya dönük emperyalist saldırılar devam ederken, Türkiye’nin yarın Meclis’e getirilecek tezkere için henüz oylama yapılmamışken gemilerini Libya’ya doğru yola çıkardığı en yetkili ağızlardan açıklandı.

Gün içinde AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından duyurulan, “Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK unsurlarının da görev almasını öngören” tezkerenin bir formalite olduğu ortaya çıktı. Akşam saatlerinde yabancı haber ajanslarına düşen haberler ve daha önemlisi Deniz Kuvvetleri Komutanı Uğur Yiğit’in açıklamaları, gemilerin bir kısmının zaten Libya’da olduğunu, bir kısmının ise yola çıktığını ortaya çıkardı. Bozdağ gazetecilere yaptığı açıklamada hükümete “TSK unsurlarının görev alması konusunda” yetki vermeyi amaçlayan tezkerenin Genel Kurul’da yarın ele alınacağını iddia etmişti.

Bu acele neden?
Pakistan Milli Günü kutlamaları çerçevesinde katıldığı bir davette Libya’ya dönük operasyonla ilgili konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Uğur Yiğit, "2 gemimiz zaten Libya'da, diğer iki gemi ve denizaltı da hazırlıklarını tamamlayarak yola çıktı" dedi. Yiğit, bunu basın mensuplarına “tezkere çıktığında göreve başlamak için gerekli önlemleri almak” olarak yorumlarken, bu gelişme NATO’nun tezkere sonucundan emin olduğu şeklinde değerlendirildi.

Biliyor da konuşuyor
Gözler yarın Meclis’te yapılacak tezkereye çevrilmişken, AFP'ye konuşan NATO sözcüsü General Pierre St-Amand Türkiye'nin Libya'ya 4 fırkateyn, 1 yardımcı gemi ve 1 denizaltı göndereceğini akşam saatlerinde duyurdu.

NATO sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında “silah ambargosunu denetlemek için Libya açıklarındaki deniz operasyonuna altı ülkeden toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılacağını” söyledi.

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu ne görüştü?
Gün içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yetkilileriyle CHP Genel Merkezi’nde bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlıklarını elindeki tüm bilgileri paylaştıklarını dile getirmişti. Davutoğlu açıklamasında görüşmenin amacını "Öylesine önemli günlerden geçiyoruz ki burada atacağımız adımlar, vereceğimiz mesajlar, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bölgesel ve küresel etkinliği bağlamında büyük önem taşıyor. Bunun kamuoyumuzca başta muhalefet partilerimiz olmak üzere bütün kamuoyumuzca paylaşılması bizim için önem taşıyor” sözleriyle açıklamıştı.

Henüz tezkere çıkmadan TSK’ya ait gemilerin Libya’ya doğru yola çıkmış olması, Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde "yarın yapılacağı açıklanan tezkere oylaması öncesinde CHP'nin onayı alındı mı" sorusunu akıllara getirdi.
(soL - Haber Merkezi)