Libya tezkeresi geçti

Emperyalistlerin saldırısı altındaki Libya'ya yönelik ambargoyu denetlemek üzere NATO deniz gücünde Türkiye ordusunun da görev almasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda gizli oturumda kabul edildi.

TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi konusunda hükümete 1 yıllığına yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Türkiye ambargonun denetlenmesi iddiasıyla oluşturalan 17 gemilik deniz filosuna 5 gemi ve 1 denizaltısıyla katkı verecek. Uçakların aksine, gemilerin müdahale yetkisi olacak. Yani gemilerden ateş açılabilecek.

Tezkerenin TBMM'da kabul edilmesinden önce gemilerin gönderilmesi ise, TBMM'de mizansen sahnelendiği yorumlarına yol açtı.

Tezkerede, Libya'daki olayların 15 Şubat 2010 tarihinde başladığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı karar ile 17 Mart 2011 tarihli 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve meskur kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılmıştır."

BDP destek vermedi
Görüşmeler sürerken BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan, "Libya tezkeresini desteklemeyeceğiz" açıklaması geldi.

TBMM İçtüzüğü gereği gizli oturumdaki görüşmeler en az 10 yıl süreyle dışarıya yansıtılamayacak ve devlet sırrı olarak saklanacak. Ancak tezkere metni ve oylama sonuçları açıklanacak.

Denizaltı da yola çıktı
Öte yandan Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetlemek iddiasıyla, emperyalist ülkelerin operasyonuna katılmak üzere yola çıkan "Çanakkale" isimli denizaltı da Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Ege Denizi'ne doğru ilerlemeye başladı.

(soL-Haber Merkezi)