Lefkoşa‘da cami krizi

Lefkoşa’nın merkezi yerlerinden birine cami mi alışveriş merkezi mi inşa edileceği tartışmalarına iş kadını Sıdıka Atalay sürpriz bir basın açıklaması ile açıklık getirdi. 2 yıldır gündemde olan tartışmaya göre Cumhurbaşkanı Gül Lefkoşa’ya dev bir cami inşa edilmesini talep etti.

soL (HABER MERKEZİ) Sıdıka Atalay iki yıl önce sunduğu 40 milyon dolarlık alışveriş merkezi projesini hayata geçirmeye hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaya yaptığı ziyaretin ardından aynı araziye cami-çarşı yapılmasının kararlaştırıldığı iddialarına bir basın açıklaması ile açıklık getirdi. Basın açıklamasın Demokrat Parti'li Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğlulları da katılarak anlatılanları doğruladı ve Atalay'dan özür diledi.

Kimin cami istediği belli değil
Basın açıklamasında, "Camiyi Sayın Gül değil ben istedim. Konuyu kendisine ilettim, o da 'bakarız, yardımcı oluruz' dedi" diyen Bulutoğlulları, bu isteğini şöyle açıkladı: "Lefkoşa'daki bütün camiler dönme, hepsi eskiden kiliseymiş. Bugün birlikte yaşamaktan söz ediliyor ama, yarın Rum geldiğinde kiliselerini geri isteyecek. Bizim yaptığımız bir tane cami yok. O nedenle Lefkoşa'ya yakışacak, burada Osmanlı mimarisini yansıtacak bir camiye ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanı Gül Ada'yı ziyaretinde (Eylül 2007) bir cami yapılmasını istediğini ve bunun için bir fon ayıracaklarını söylemişti. (Bu fondan 2.5 milyon dolar olarak söz ediliyor.) Türkiye Yardım Heyeti de cami için bu arazide ısrar ediyordu. Belediye Meclisi de, oy çokluğu ile bu arazi üzerinde cami-çarşı yapılması yönünde karar almıştı.

Ancak iddialara inanmayan Atalay, "Her iki toplumun da hassas olduğu bir konuda taraflardan birine malzeme olmak istemiyorum. Cumhurbaşkanı da töhmet altında bırakılıyor" diyerek işin peşini bırakmadı. Taraflar isteklerinde ısrar edince, 2 yıl süren bir tartışma süreci yaşandı.

Atalay, Bulutoğlulları'na proje teklifini götürdüğünü, belediye başkanının önce projeye sıcak baktığını ancak iktidar (CTP) bize bu araziyi vermez dediğini ancak ardından projenin tamamlanma aşamasında kendisi ile görüşmeyi kestiği de belirtti.

Elçilik açıklama yapmak durumunda kaldı
Sıdıka Atalay ile Lefkoşa Belediyesi arasında gerilime neden olan arazi tartışması, Başbakan, İçişleri Bakanı, Başsavcı, Sayıştay ve en sonunda Lefkoşa'nın Türkiye Büyükelçisi Turkekul Kurttekin'e kadar ulaştı. Atalay'dan "Türk Yardım Komisyonu bu arazide ısrar ediyormuş" bilgisini alan Büyükelçi, kendisine bağlı çalışan bu komisyonun böyle bir dayatması olamayacağını söyledi.

Ancak bu sözlerine karşın, "Gül öyle istedi, yardım komisyonu ısrarlı" iddialarının önüne geçemeyen Büyükelçi, geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları'nı aradı. Büyükelçi, "Cami projesi de yok, ödeneği de" diyerek, "cami mi, alışveriş merkezi mi" tartışmalarına son noktayı koyduğu belirtiliyor. Bunun üzerine Belediye Başkanı Meclis'i acil toplantıya çağırdı. Meclis de cami projesini rafa kaldırdı.

İstanbul Maslak'a Mövenpick Oteli'ni 1980'li yıllarda getiren işkadını Sıdıka Atalay, 14 yıl önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurduğu Denizbank Ltd'yi geçen yıl satmıştı. 11 KKTC vatandaşının oluşturduğu konsorsiyum tarafından satın alınan bankanın sadece Lefkoşa'da bir şubesi bulunuyor. Kuzey Kıbrıs'ta turizm yatırımlarında ağırlık veren Atalay'ın Asil Nadir ile ortak yatırımları söz konusu.

Kuzey Kıbrıs'ta son yıllarda Türkiye yardımları ile inşa edilen cami sayısında artış gözlemlenirken, Kuzey Kıbrıs'ın en büyük ikinci şehri Gazi Magosa'nın en merkezi noktalarından birine de dev bir cami inşa edildi.